България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В. Тодоров: Намесата на Русия в Сирия е геополитически трус от средна степен

Русия се възползва от вакуума

02.10.2015 | 11:32 Редактор: Ирина Георгиева
В. Тодоров: Намесата на Русия в Сирия е геополитически трус от средна степен

Намесата на Русия в сирийската криза и то с военна операция е геополитически трус от средна степен. Това коментира журналистът Валери Тодоров в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му беше очаквано, тъй като Русия очаква, че са засегнати нейни интереси най-малкото, защото на страната на ИД воюват над 2 000 чеченци, а също така представители и на други националности от Руската федерация и нейното обкражение.

"Предполагам, че Русия разполага с достатъчно разузнавателни данни, за да се усмели на такава операция, тъй като напомням, че военните бази, с които Русия разполага след 90-те години бяха в близката й сфера и зона на влияние. Докато това беше една много тежка операция за нея, но това беше извършено като прехвърляне на силите и като старт на операцията изненадващо бързо." - посочи Тодоров.

Русия се възползва от един вакуум, който настъпи при съгласуването на позициите на различните страни относно кризата, смята Тодоров. Според него залогът е бъдещето на Сирия и кои ще са участниците на политическия процес.

"Разрушението на една такава регионална сила като Сирия е сериозен проблем за целия регион. Интересното е намесата на останали регионални играчи, които досега стояха в сянка - Иран, Ирак, Саудитска Арабия, тоест кръгът на заинтересованите от разрешението на конфликта е вече чувствително разширен и ще ограничи влиянието на САЩ." - коментира Тодоров.

Експертът смята, че без сухопътна операция няма да може да се разреши сирийската криза. Според него подкрепата на руския президент Владимир Путин за Асад е насочена в тази посока.

Авиацията у нас е в трудно състояние и перспективите пред нея далеч не са розови, посочи Т. Тагарев

Още по темата

С поглед към БългарияАвиацията е в трудно състояние от няколко години и перспективите пред нея далеч не са розови. Това допълни бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според него в тази връзка опасенията на ген. Радев и колегите му са основателни, но подходът е леко странен.

"Преди два дни МС прие програма за развитие на охранителните способности, в която има заложена важна ресурсна рамка, която да може да се следва през следващите години. Вчера (1 октомври) по повод една оставка тези решения сякаш бяха ситуативно, ако не ревизирани, а по-нататък развити без да е ясно какво ще става." - поясни Тагарев.

Чуйте: