Франсоа Оланд и Владимир Путин ще се срещнат на 2 октомври

Разговорът между лидерите ще бъде както за въздушните удари в Сирия, така и за усилията за мир в Украйна

02.10.2015 | 08:37 Редактор: Ирина Георгиева
Франсоа Оланд и Владимир Путин ще се срещнат на 2 октомври

Френският президент Франсоа Оланд ще се срещне с руския си колега Владимир Путин на 2 октомври на фона на опасенията, че Русия извършва "безразборни" въздушни удари над сирийските бунтовници, пише BBC.

Неназован източник от Белия дом съобщи, че първите руски удари са били насочени не към цели на ИД, а срещу сирийската опозиция.

Руският външен министър Сергей Лавров обаче отвърна, че атаките са насочени към същите терористични групи като тези на коалицията, водена от САЩ. Франция заяви, че е от решаващо значение Русия да е вярна на думите си.

От Русия подчертаха, че се целят не само в ИД, а и в други въоръжени групировки, но сирийската опозиция и други бунтовнически групировки, които се противопоставят на сирийския президент Башар Асад - съюзник на Кремъл - също понасят тежестта на атаките.

 

Още по темата

Разговорите в Париж на 2 септември, в които ще участват руският президент Владимир Путин, както и френският му колега Франсоа Оланд ще засегнат Сирия, въпреки че срещата беше свикана, за да се обсъдят усилията за мир в Украйна.

На 1 октомври, вторият ден от въздушните си атаки, Русия съобщи, че е ударила сметище с боеприпаси и командни центрове.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в речта си пред ООН в Ню Йорк, че Русия ще се бори срещу терористичните групировки, включително Джабхат ан-Нусра - филиал на Ал- Кайда. По думите му руската позиция е същата като тази на водената от САЩ коалиция, която извършва въздушни удари в Ирак и Сирия от 2014г.

Лавров подчерта, че целите са избрани "в координация със сирийската армия".