България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С. Игнатов: Реформите в образователната система са наложителни

Приетият наскоро закон вече е остарял, смята бившият просветен министър

14.09.2015 | 15:30 Редактор: Ирина Георгиева
С. Игнатов: Реформите в образователната система са наложителни

Много често депутатите говорят не това, което мислят, а това, което избирателите им искат да чуят. Това коментира бившият образователен министър Сергей Игнатов в Сутрешния блок на България Он Ер. По думите му причината за това е, че народните представители са избрани да отразяват гласовете и интересите на избирателите си.

"Поради това, че повече от 25 години имаме условия за популизъм поради ширещата се бедност у нас и хората получават такива доходи, че те не могат да планират живота си - ето защо те предпочитат да чуят и да гласуват за всяко нещо, което им предложат." - коментира още Игнатов.

Ето заради това политическият фактор надделя над експертния, смята бившият образователен министър.

"Заради това призовавам от трибуната на НС, когато говорим за образование да се обединим някак. Проблемът е, че всяка политическа партия преследва някаква позиция." - обясни Игнатов.

В образователната сфера реформите са повече от наложителни, подчерта бившият просветен министър. Според него законът, който сега се прие може би вече е остарял.

"Философията и преди и сега е една и съща и тя е свързана с модернизацията на образованието, но това, което беше наложително е да се въведе ред и основното образование да се завършва след 7 клас, защото сега е една ситуация, в която децата завършват различно - и в 7 и в 8 клас." - коментира още Игнатов.

Чуйте: