България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Т. Стойчев: Има реална заплаха от бежанска вълна у нас

Има условия за развитие на тероризъм, не без вина на политиците, каза в Сутрешния блок експертът по сигурността Тихомир Стойчев

26.08.2015 | 13:58 Редактор: Анита Соколова
Т. Стойчев: Има реална заплаха от бежанска вълна у нас

Опасност от бежанска вълна у нас има, коментира в ефира на България Он Ер експертът по национална сигурност Тихомир Стойчев. Той не прогнозира скорошно решение на конфликтите в Близкия изток и справяне с Ислямска държава. По думите му има риск за нас, въпреки че политиците ни убеждават, че не е така. Това политическо говорене експертът обясни с наближаващите избори и това, че към хората трябва да се изпращат положителни послания.

Опасност има, защото дори най-оптимистичните международни експерти казват, че скорошно решение в Близкия Изток и проблема с ИД няма да има. Неравнопоставеността в развитието на различните региони кара много хора да търсят по-добри условия за живот, какъвто се явява Европейският съюз, обясни Тихомир Стойчев.

Според експерта България не е основна цел на мигрантите, тъй като те не са срещнали добри условия у нас.

"Предишните вълни на мигранти у нас срещнаха недобри условия. Ние самите казваме, че имаме нерешени проблеми с бедността и безработицата. Това ги кара да търсят други държави. От Гърция през Македония и през Сърбия е много по-лесно и близко преминаването до западните държави, каквато е тяхната цел", обясни той.

Според него Македония и Сърбия са по-предпочитани дестинации, защото двете страни са по-склонни да изпълняват европейски препоръки.

"Предвид, че са на прага на Европа, по-лесно биха изпълнявали редица принципи, които сега ще им бъдат налагани - да имат по-меко отношение, да изграждат условия. Но основният проблем със справянето им ще бъде пак заради липсата на финансови ресурси", обясни Стойчев.

Той отбеляза и, че у нас има предпоставки за тероризъм, мотивиран на верска основа.

"Ние имаме у нас такива условия, имаме етнически групи, които при това динамично се променят, не без вина на политиците. Много се заигра с етническата карта, религиозната. Когато пускаш духа от бутилката, не знаеш къде отива и не знаеш как да го прибереш и от там идват опасностите", изрази се метафорично експертът.

По думите му бежанската криза много бързо се е разраснала. "През 2014 г. влязоха около 276 хил. души. Една година след това имаше ръст с над 118%. А някои говорят дори за над 300%.", коментира той.

Министър Бъчварова: Имаме план по три сценария за бежанците
 

Тихомир Стойчев препоръча да се изгради стратегия с ясни цели, но и да може да бъде реално приложима. "Лесно е да преписваме европейски стратегии, но е трудно да се прилагат", отбеляза той. По думите му в изграждането на стратегии трябва да бъде използван и общественият ресурс. "Има много НПО-та, частни експерти, които обаче не са ангажирани. Научният потенциал също не се използва. Всички институти по социология и политология биха могли да бъдат включени в процеса", препоръча експертът.

Според него атентатът в Сарафово е показал, че не сме подготвени. "За атентата в Сарафово трябваше да има уволнения, наказания. Ние забравихме, че има национален план за противодействие на тероризма", обобщи той.