Двама българи са осъдени за подпомагане на канал за нелегални имигранти

Те са транспортирали чужденците през територията на България в посока Западна Европа

25.08.2015 | 17:36 Редактор: Ирина Георгиева
Двама българи са осъдени за подпомагане на канал за нелегални имигранти

Двама българи са осъдени за подпомагане на канал за нелегални имигранти, съобщи МВР. На единия от тях Районният съд – Свиленград постанови ефективна присъда от 3 месеца лишаване от свобода.

На 17 август автопатрул на Граничен полицейски участък – Ново село забелязал в района на свиленградското с. Мезек миниван и лек автомобил "Опел" (хасковска регистрация), които били със затъмнени стъкла.

На подадения за спиране знак, шофьорът на "Опела" не се подчинил. Малко по-късно той бил спрян в района на Любимец.

При проверката се оказало, че автомобилите превозвали общо 31 нелегални емигранти от Афганистан и Пакистан.

По първоначални данни задачата на шофьорите К.Д. /36 г./ от Харманли и Х.А. /30 г./ от Хасково била да транспортират чужденците през територията на България в посока Западна Европа.

Установено е, че чуждите граждани са влезли нелегално на територията на България, като са преминали през Турция и Гърция, а в землището на с. Мезек ги очаквали двамата български водачи.

Последвало задържането на К.Д. и Х.А. и образуване на бързо производство по чл. 294 ал. 1 от НК - спомагане на лица, извършили престъпление да избегнат наказателно преследване. Срещу чужденците било образувано отделно наказателно производство по чл. 279 ал. 1 от НК -  за преминаване на границата на страната без разрешение на властите. Те са настанени в Дома за временно настаняване на чужденци  към Дирекция "Миграция" в Любимец.

Пет дни по-късно, на 21 август,  Районният съд в Свиленград е осъдил К.Д. на 3 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, а Х.А. - на осем месеца пробация.

По искане на РП-Свиленград съдът е постановил конфискуване в полза на държавата на автомобила "Опел Астра", собственост на К.Д., с който са превозвани нелегалните имигранти.       

Това е пореден случай на незаконно преминаване на хора през границата с помощта на български водачи. По данни на РП-Свиленград от началото на годината до 20 август 63-ма са получили присъди за нелегално превеждане на хора през границата. 44-ма са осъдени за подпомагане на лица, извършили престъпление да избегнат наказателно преследване – престъпление по чл. 294 ал. 1 от НК.