Министър Бъчварова: Имаме план по три сценария за бежанците

Най-апокалиптичният вариант - поток от Македония - е малко вероятен

25.08.2015 | 09:56 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Бъчварова: Имаме план по три сценария за бежанците

Бежанците - това е най-голямото предизвикателство за Европа от началото на века. Това коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова за Нова телевизия. По думите й с този проблем не се занимава само МВР, но и ЕК и на всички нива се търсят решения.

"Очаквахме това развитие на ситуацията, тогава, когато се ограничи каналът на преминаване през Италия и ще се промени маршрутът на бежанците и ще мине през друга страна, както сега го виждаме през Македония." - обясни министър Бъчварова.

Скоро Унгария ще вдигне оградата си, така че да не преминават бежанци през Сърбия, съобщи вътрешният министър. Тя прогнозира, че оградата им даже ще бъде готова по-скоро от нашата.

Имаме план, разработен в три варианта за овладяване на ситуацията и знаем как бихме действали, подчерта министър Бъчварова.

"Най-апокалиптичният вариант е да има такъв поток като в Македония. Разработили сме мерките и затова в момента, непрекъснато следим ситуацията. Смятаме, че рискът това да се случи през нашата страна е относително нисък, защото всички знаят, че българските граници се пазят достатъчно добре." - обясни министър Бъчварова.

Ние регистрираме всички, които преминават през границата нелегално и връщаме тези, които се опитват да преминават през сръбската граница, обясни процедурата вътрешният министър. По думите й бежанците, чиято цел е Западна Европа, не минават често през България, тъй като не са сигурни, че скоро могат да стигнат до дестинацията, която ги интересува. 

"Според нас това е по-малкият риск, но непрекъснато следим какво става. От днес с присъствие се включва и българската армия. Не можем да ограничим достъпа на бежанците в България, защото така ги лишаваме от техните права, но когато влязат в страната ни, трябва да бъдат регистрирани. Процентът на регистрация на бежанците у нас е много висок." - допълни министър Бъчварова.

Турция полага усилия срещу бежанците, подчерта вътрешният министър. Според нея проблемът е в Гърция и Македония, където не се регистрират.

/Снимка: Архив/