България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Й. Божилов: Стряскаща е информацията, че у нас може да има действащи терористи

Притеснително е, че има изтичане на информация, смята експертът

10.08.2015 | 16:30 Редактор: Ирина Георгиева
Й. Божилов: Стряскаща е информацията, че у нас може да има действащи терористи

Стряскаща е информацията, че в България може да има действащи терористи. Това коментира Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност в предаването Денят Он Ер, по повод информацията, че службите у нас издирват две лица, свързани с ИД. Според експерта до известна степен целта на тероризма в този случай беше постигната, а именно всяването на страх, паника и психоза. 

"Въпросът е защо се стигна дотук. Как се получи тази информация и се разпространи. Мисля, че органите, които се занимават пряко с антитерористична дейност МВР, ДАНС би трябвало да дадат обяснение." - заяви Божилов.

Притеснително е, че има изтичане, защото тази дейност е свързана с обмяна на информация между различните институции, отбеляза Божилов. Според него колкото повече опасност има от изтичане на такъв тип информация, толкова по-малко ще има споделяне с нашите служби.

"За да е спокойно обществото, трябва да има ефективна дейност и много добра комуникация. Обществеността вече получава информация по най-различни канали и за съжаление ние сме изправени да получаваме и дезинформация. Трябва ни достоверен източник, какъвто трябва да е държавата." - смята експертът.

В Македония съществуват лица и малки групи, които главно поради социалноикономически причини са податливи и се увличат от ислямската идея, коментира от своя страна бившият ни посланик в Скопие Александър Йорданов, по повод антитерористичната акция в Македония от миналата седмица, при която бяха арестувани лица, свързани с ИД.

"Привличането на гражданите от албански произход, мюсюлмани, е някаква форма на добър източник на доход, тъй като безработицата в страната е огромна, а при албанското население тя преминава 50%." - обясни Йорданов.

Македонските власти отдавна знаят за тези проблеми, но чак сега това се превръща в огромен проблем, който създава психоза и чувство за несигурност и нестабилност, допълни Йорданов. Според него във вътрешнополитически план управляващите търсят проблем, който да обедини на антимюсюлманска, антиалбанска основа македонския християнски електорат.

В момента се провежда и една хибридна война, смята Йорданов. По думите му ползват се хибридни методи за масови психози, по поводи, които нормално трябва да се решават при една рутинна дейност на полицията. Вместо това се създава истерия, което води до дестабилизация, коментира експертът.

Чуйте: