България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

80% от хората са застрашени от домови кражби

Само за месец юни са регистрирани над 700 обира

17.07.2015 | 08:50 Редактор: Анита Соколова
80% от хората са застрашени от домови кражби

80% от хората са застрашени от домови кражби. По данни на полицията само за месец юни са регистрирани над 700 обира. Входната врата остава най-слабото място на апартаментите, макар някои от крадците да се опитват да влязат през прозореца или терасата. По-голямата част от хората обаче все още използват най-опростения тип заключващи системи с нисък клас на сигурност.

„Има друг тип брави, които навремето бяха много сигурни – тип касова брава, с тези големите ключове касовите, които са перести. Бяха много предпочитани, тъй като крадците много трудно успяваха да ги преодолеят, но сега вече не са никакъв проблем. Буквално влизат за няколко секунди“, посочи Йордан Йорданов, търговски представител.

Проверката ни показа, че много малка част от хората предприемат по-сериозни мерки по обезопасяване на дома си - обикновено след като станат жертва на посегателство.
Има спад при използването на сейфове и каси – нещо, което улеснява достъпа на крадците до ценности и пари.

„По-традиционно се търсят от фирми, свързани с търговия, инкасо. Там е по-голям паразът на сейфове. Естествено за лично оръжие, за ловно оръжие“, изтъкна Ясен Минчев, мениджър вътрешен пазар Мауер Локинг Системс

Още по темата

Търсенето на по-сериозна защита на жилището се увеличава след края на летния сезон.

„Може би защото тогава се случват най-много кражби и от слухове. Примерно вие ако разберете, че ваш съсед е обран, започвате да се интересувате и се усеща тази сезонност специално в търсенето на заключващи устройства“, допълни Минчев

От полицията не отчитат тенденция и пик на кражбите през различните месеци на годината. Според експерти в сферата на сигурността все по-малко хора подават жалби, когато станат жертва на престъпление.  В същото време от МВР коментираха, че разкриването на  обирите бележи ръст през последните 2 години. Данните им показват, че за целия летен сезон на 2014 10% от случаите имат открити виновници.  

 

Имат ли уважение българите от униформените?

 

Един от основните съвети към гражданите, които ще отсъстват за дълго, е да уведомят близките и съседите си. Оказва се обаче, че невинаги това помага. От полицията признават, че крадците стават все по-ловки, тихи и трудноуловими.