България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще има ли от 2016 електронно кандидатстване за гимназистите

Такева: Вината за слабите оценки е и при експертите, формулирали темите

25.06.2015 | 12:41 Редактор: Радослава Димитрова
Ще има ли от 2016 електронно кандидатстване за гимназистите

Големият брой слаби оценки на матурите тази година не са по вина единствено на учениците. Много са грешките при формулиране на задачите по математика, а някои от въпросите по български език и литература не са били изучавани в училищата предварително, обясни председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

 

3000 двойки на матурата по български език след 7кл

 

"Не трябва да се обвиняват децата, вината да се потърси и при хората, които формулират темите", каза Янка Такева. "Министерството и експертите трябва да се съобразят с възрастовите възможности и да не подлагаме децата на такива стресови ситуации".

В Сутрешния блок на България Он Ер на 25 юни 2015 Янка Такева потвърди нуждата от реформа в системата и повишаването на дела от БВП за образованието до 4.5 процента през 2016 година.

Председателят на синдиката Янка Такева коментира и двата проблема, които се появиха около класирането. По думите й достоверната информация относно класирането на гимназистите трябва да се търси предимно на сайтовете на регионалните инспекторати в страната и на Министерството на образованието.

А за това, че работното време на родителите съвпада с това на училищата-гнезда за приемане на документи, Такева обяви, че се обмисля промяна в механизма за кандидатстване след 7 клас:

Мможе би ще се въведе електронно кандидатстване, за да се улеснят самите родители", каза Янка Такева. „Ако постигнем консенсус с Министерството на образованието, следващата кампания може да бъде по-облекчена“.

По отношение на предварителното изтичане на темите и отговорите на матурите за 12 клас, Такева смята, че българските учители са понесли една вина, която не е тяхна.

"Тази вина трябва да се търси на друго място – във фирмите, които разпространяват задачите, в самите ученици, защото те са изключително изобретателни", каза тя.

Вижте целия разговор във видеото от Сутрешния блок