България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инж. П. Секиранов: Нужна е по-сериозна подготовка на населението за реакция при бедствия

09.06.2015 | 09:23 Редактор: Радослава Димитрова
Инж. П. Секиранов: Нужна е по-сериозна подготовка на населението за реакция при бедствия

Част от доброволците миналата година не бяха наясно как точно да помагат на хората, каза в ефира на телевизия България Он Ер инж. Първан Секиранов от Дирекция „Оперативни дейности“ в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението"

Необходими са обучения и по-голяма подготовка на населението за адекватна и правилна реакция при бедствия и аварии. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер инж. Първан Секиранов от Дирекция „Оперативни дейности“ в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Според него гражданите често подценяват възможността от природни катаклизми и не знаят какво трябва да правят в аварийни ситуации. По думите му отговорността е както на самите хора, така и на държавните институции и местната власт. Той отчете като грешка на ведомствата неподготвените доброволци при наводненията миналата година, които не са знаели как точно да помагат на хората. Секиранов подчерта, че се подготвят обучения за гражданите, доброволците, учениците, както и служителите в общинската администрация.

До края на месеца трябва да бъде отворен полигон за подготовка на деца и ученици при бедствия и аварии, изтъкна Красимир Димитров от дирекция „Сигурност“ към Столична община. Според него комуникацията между отделните ведомства е добра и отговорните институции координират работата си. Той посочи, че звената по сигурността в Столична община са добре подготвени и разполагат с достатъчно финансови средства. Като най-сериозен проблем Димитров отчете незаконното строителство и изхвърлянето на строителни отпадъци в речните корита.