Министър Бъчварова: Превенцията е водещ приоритет в борбата с бедствията

Стратегията за намаляване на риска от бедствия 2014 -2020 г. бе представена от главен комисар Николай Николов

08.06.2015 | 17:21 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Бъчварова: Превенцията е водещ приоритет в борбата с бедствията

Превенцията е водещ приоритет в борбата с бедствията, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на кръгла маса на тема "Намаляването на риска от бедствия и перспективи за устойчиво развитие". Тя даде възможност за доклади и дискусии за прилагането на Стратегията чрез активна дейност и добра координация на всички нива на управление.

Министър Бъчварова подчерта, че осъзнавайки сериозността на проблема, днес е по-важно да започнем политика за превенция и да гарантираме, че работата, която е могла да бъде свършена преди да дойде бедствието е по-ценна, отколкото усилията, които полагаме за справянето с тях.

Румяна Бъчварова отбеляза, че България е част от общите усилия на всички държави, които се справят с този глобален проблем.

"Контекстът е много по-широк отколкото националните ни проблеми и затова, нашата съпричастност към всички, които срешат тези трудности, трябва да бъде съпроводена с усилията в правилната посока." - заяви още вицепремиер Бъчварова. 

"Много е важно да обърнем досегашната ни практика и да проявяваме героизъм, да полагаме много усилия, за да се справяме с последиците от природните бедствия. По-важно е, осъзнавайки тяхната сериозност, да започнем политика по превенция, да гарантираме, че работата, която е могла да бъде свършена преди да се случат тези събития, може да ни помогне повече, отколкото толкова много усилия, които полагаме за справянето с тях." - посочи още Румяна Бъчварова.

Вътрешният министър отбеляза, че обръщайки посоката на усилията, дават пример затова, че изпълнителната власт трябва да отчита и ролята на превенцията.

"Тези усилия, които полагаме и които започваме не са изолирани и уникални. България е част от общите усилия на всички държави, които се справят с този глобален проблем. Контекстът е много по-широк отколкото националните ни проблеми и затова, нашата съпричастност към всички, които срешат тези трудности, трябва да бъдат съпроводени с усилията в правилната посока." - коментира още министър Бъчварова.

Стратегията за намаляване на риска от бедствия 2014 -2020 г. бе представена от главен комисар Николай Николов.