България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

П. Славов: На всеки данъчен склад да има измервателен уред

Към края на април приходите от мита и акцизи е с 10% повече от заложеното в Държавния бюджет, посочи в ефира на телевизия Българи Он Ер депутатът от РБ Петър Славов

02.06.2015 | 09:57 Редактор: Радослава Димитрова
П. Славов:  На всеки данъчен склад да има измервателен уред
Необходимо е връщането на измервателните уреди в складовете, защото така ще се намали контрабандата и сивия сектор при акцизните стоки. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер депутатът от Реформаторския блок Петър Славов, който е и член на правната комисия към НС. По думите му отчетеният спад на потреблението на горивата с 30% в края на миналата година показва нивото на контрабандното потребление. Според него използването им не е намаляло, а просто не се заплащат акцизи и ДДС.
 
Славов подчерта, че е необходим текущ контрол на всички акцизни стоки. Той поясни, че използването на измервателните уреди вече е в ход и се очаква до 2 месеца да започне тяхното отчитане. В момента има ръст с 10% на приходите от акцизи, мита и ДДС по всички пунктове и затова от РБ смятат, че посоката на действията е правилна, допълни депутатът.
 
Според анализатора Тихомир Безлов укриването на акцизи и ДДС е най-големият проблем в сектора на горивата. По думите му, сравнявайки разходите за горива от различните превозни средства и получените акцизи и ДДС, става ясно, че половината от дизеловото гориво е в сивия сектор и не се отчита. По негово мнение решение на проблема е премахването на ведомствените бензиностанции и тяхното регулиране, за което се говори от 2011 г. Безлов посочи, че повечето злоупотреби с акцизи се извършват от българския фирми на вътрешния ни пазар.