България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Юлий Георгиев: Твърде рано изразихме позицията си за конфликта в Македония

България трябваше да настоява властите в Косово да разоръжат терористичните групи и да не ги допускат на територията на Македония

21.05.2015 | 11:06 Редактор: Радослава Димитрова
Юлий Георгиев: Твърде рано изразихме позицията си за конфликта в Македония

Позицията ни за ситуацията в Македония е прибързана и се намесва във вътрешните конфликти на страната. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер експертът по сигурността и бивш директор на Национална служба "Сигурност" Юлий Георгиев. Според него сравнението, което направи премиера Борисов между протестите в Македония и времето, в което той подаде оставка, не е правилно. 

Предприемането на военни действия по границата ни с Македония също не се изтълкува добре от македонската общност и не е от наша полза, допълни Георгиев. По думите му вземането на страна по вътрешно националния конфликт е в противоречие с националните интереси на България. Това дори настройва част от македонската общественост срещу позицията на България. Едно от най-правилните ни действия от страна на българското правителство е това, че беше изразено нежелание и тревога да се дестабилизира ситуацията в Македония, уточни той.

България трябваше да настоява властите в Косово да разоръжат терористичните групировки и да не ги допускат на територията на Македония, категоричен е Георгиев. Това е голям пропуск за македонските служби. Македония няма достатъчен капацитет и ресурс сама да охранява границата си с Косово и трябва да й се помага, заключи експертът.  

Преговорите между двете воюващи политически партии е възможен сценарий за изход от положението, който вече се реализира, каза още Георгиев. Според него евентуални провокации и терористични атаки може да нарушат диалога между Груевски и Заев.