България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Надя Съботинова: Българска асоциация по рециклиране предлага по-строги мерки за кражбата на метални отпадъци

18.02.2015 | 13:08 Редактор: Ирина Георгиева
Надя Съботинова: Българска асоциация по рециклиране предлага по-строги мерки за кражбата на метални отпадъци

По-строги мерки за кражбата на метални отпадъци, предлагат от Българска асоциация по рециклиране. Това коментира юристът на Асоциацията Надя Съботинова в Сутрешния блок на България Он Ер. Тя заяви, че се предлагат две промени в НК.

"Две са промените в НК, които инициирахме и предлагахме да бъдат въведени, тъй като в момента съществува огромна празнота по отношение на регулирането точно на сивия сектор за метални отпадъци. Първата промяна е да се въведе нов квалифициран състав на кражбата като се въведе по-висока санкция от една до десет години лишаване от свобода. За кражба на определен тип отпадъци, на определен тип метал, които са от така наречената високорисковата номенклатура - паметници на културата, кабели, части от жп състав, кабели от преносната мрежа и други подобни отпадъци." - обясни Съботинова.

Целта на това предложение е да се въведе по-висока санкция за тези кражби, защото имат по-голямо обществено значение и засягат по-голям обществен интерес, тъй като засягат по-голям кръг от хора - съответно са по-опасни и могат да нанесат имуществени и неимуществени вреди, допълни Съботинова.

В момента липсва наказателна санкция за приемането на краден материал от фирми, които нямат съответните надлежни разрешителни, отбеляза юристът.

"Именно в тази посока е второто наше предложение, тъй като кражбата на метали никога не се е влияло от това, до колко силни са били рестрикциите върху даден легален сектор. Това е един вид следствие от този метал. Кражбата на метали винаги се е влияла от цената, а именно когато тя се покачва, съответно се наблюдава и ръст на кражбите и обратното." - обясни Съботинова.

Чуйте коментара на Надя Съботинова за незаконните площадки за отпадъци и предложенията на БАР за промени в НК в следващото видео: