България е договорила 100% от финансовия ресурс по Българо-швейцарската програма за сътрудничество

Сумата е в размер на в 76 млн. швейцарски франка

20.01.2015 | 15:48 Редактор: Ирина Георгиева

България е договорила 100% от финансовия ресурс по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, в размер на 76 млн. швейцарски франка, предоставени от Конфедерация Швейцария за намаляване на икономическите и социални неравенства в рамките на разширения ЕС, съобщи МС.

На посещение в България пристигна делегация на Държавния секретариат по икономически въпроси на Швейцария, водена от г-н Хуго Бругман, ръководител на отдел „Принос към разширяването на Европейския съюз“. Делегацията се срещна с вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, кмета на София Йорданка Фандъкова и посланика на Швейцария у нас Денис Кнобел представиха постигнатите резултати по програмата.

"Когато говорим за партньорството със Швейцария, ние говорим не само за трансфер на пари, а за трансфер на опит." -заяви вицепремиерът Томислав Дончев, като подчерта, че билатералните инструменти, каквато е и Българо-швейцарската програма за сътрудничество, са изключително важни за България, защото позволяват на страната ни да покрие така наречените „бели петна“ - ключови сфери и проблеми, за които до този момент не е имало възможност за решение с европейски средства.

"Нашите цели при реализирането на проектите са трайното обезвреждане на 100% от негодните за употреба пестициди, намаляване на броя на складовете, където се съхраняват. Тези действия ще допринесат за намаляване опасността от замърсяване на околната среда.  С осъществяването на проекта за опасните отпадъци от бита ще бъде намалено в значителна степен тяхното генериране от домакинствата. Това ще доведе до редуциране на здравните рискове за населението на страната." - заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

МОСВ изпълнява проекти за „Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита" с  общ бюджет  23 445 998 швейцарски франка и Проучване и разработване на пилотни модели за събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци"с общ бюджет 8 823 267 швейцарски франка.

"За София е изключително важно устойчивото развитие на града, което е дългосрочен приоритет в нашата работа. Затова се възползваме от всяка възможност за финансиране на проекти с тази цел." - заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Общината изпълнява проект „Модернизирани трамваи за град София" с общ бюджет от 3 000 000 швейцарски франка, който има за цел подобряване ефективността на публичния транспорт в столицата. В рамките на проекта ще бъдат доставени 28 изцяло обновени трамваи от швейцарския град Базел, с което ще се подобри достъпа на гражданите до публичен транспорт и ще се намалят емисиите на парникови газове.