България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Хасърджиев: Няма опасност за пациентите заради липсата на управител на НЗОК

Реформaта в здравеопазването трябва да засегне и НЗОК

18.02.2015 | 11:36 Редактор: Ирина Георгиева
Д-р Хасърджиев: Няма опасност за пациентите заради липсата на управител на НЗОК

Няма опасност за пациентите заради липсата на управител на НЗОК. Това заяви председателят на Национална пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него реформaта в здравеопазването трябва да засегне и здравната каса, тъй като в момента парите в нея не успяват да гарантират на обществото качествени здравни услуги, без допълнително доплащане.

"Не смятам, че има някакъв непосредствен риск за пациентите, тъй като става въпрос за две-три седмици, в които, ако има някакви забавения на плащания, те ще бъдат към подизпълнителите на Здравната каса, които не вярвам веднага да вземат отражение към пациентите. Случвало се е и това към пациентите, но тогава в продължение на месеци не е имало разплащания от Здравна каса към съответните подизпълнители, което разбира се е водило до прекратяване на лечение, липса на лекарства и т.н. Да се надяваме, че в момента няма да изпаднем в такава ситуация. Виждаме, че парламентът е приел сравнително бързо и е приел правила за избора на нов управител на касата и да се надяваме, че бързо ще се намери такъв." - коментира д-р Хасърджиев.

Парите, с които разполага Здравната каса, а именно 8% от здравната ни вноска, не стигат, за да се гарантира, че българските граждани ще получават достатъчно добро ниво на здравеопазване без да плащат допълнително, подчерта д-р Хасърджиев. Той смята, че изборите са два - повишаване на здравната вноска и чрез създаване на стимули за хората, които желаят и имат възможност да си заплащат допълнителното здравно осигуряване. Българското здравеопазване е безкрайно и непосилно скъпо за българите, подчерта експертът. 

Чуйте коментара на Станимир Хасърджиев за избора на управител на НЗОК в следващото видео: