Д-р Атанас Щерев: Реформата в здравеопазването е невъзможна без съдебната

Лесните решение не са хубави, коментира той

11.02.2015 | 11:26 Редактор: Мариета Иванова
Д-р Атанас Щерев: Реформата в здравеопазването е невъзможна без съдебната

Реформата в здравеопазването е невъзможна без тази в съдебната система, стана ясно от коментара на д-р Атанас Щерев в Сутрешния блок на Bulgaria On Air. Той сподели свой, че инвестициите в сектора са немислими при „неработеща съдебна система, повсеместна корупция и непредвидимо законодателство“.

Д-р Щерев коментира още че търсенето на лесни решения за сектора „не е хубаво“. В подкрепа на думите си той посочи, че „за да се ограничат харчовете на НЗОК, се слага параграф 10 в Закона за здравното осигуряване, който гласи, че с нови болници, за нови дейности, влезли в действие през 2015, няма да се сключват договори“. Д-р Щерев изтъкна, че за да заработи една инвестиция е предхождана от 4-5 години работа.

Идеята за въвеждането на три пакета – основен, допълнителен и спешен, по думите му в известна степен ще реши проблема недофинансирането   в сектора и качеството на здравните услуги.

„Навсякъде по света спешната помощ е клапана в здравеопазването – там отиват и хора, които са спешно болни и не толкова спешно болни. Но ако се дадат повече средства и бъдат по-добре оборудвани ще е по-добре за хора“, коментира Щерев.

Той също така подкрепи идеята парите за спешна помощ да се осигуряват от фиска.

„Така и трябва да бъде, защото спешната помощ, профилактиката, диспансеризация е грижа за държавата, а здравното осигуряване е друга тема- то е солидарно, свързано е с хроничните заболявания, със заболявания преди всичко на хората над 65-годишна възраст, но преди всичко на тези  хора, които са в напреднала възраст“, коментира д-р Щерев. В тази връзка той посочи, че и здравите, младите и по-богатите би следвало да плащат за по-бедните и болните.

Вижте целия коментар от видео файла.