България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. д-р Велинов: Здравното министерство да извършва по-активно наблюдение на "опасните" пациенти

Нужна е система за извънболнично лечение на психично болните пациенти

26.01.2015 | 11:18 Редактор: Ирина Георгиева
Доц. д-р Велинов: Здравното министерство да извършва по-активно наблюдение на

Нужно е здравното министерство да извършва по-активно наблюдение и контрол над "опасните" пациенти, както и да създаде система за тяхното извънболнично задължително лечение, съобразено със съдебното решение. Това коментира доц. д-р Владимир Велинов в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него с изграждането на тази система трябва да се заемат здравното и финансовото министерство, както и съдебната власт.

"Това, което се губи във връзката между поведението на пациентите и сигурността на обществото е, че тази система, която съществуваше преди доста години за диспансеризация на пациентите и за регистрация на тяхното поведение се прекъсна поради някои много сериозни промени в демократична посока. Системата на регистрация престана да съществува. Има отчетна система, но точно какви са рисковите и динамиката - не ми е известно да съществува." - коментира доц. д-р Велинов.

Експертът обясни, че в боледуването има две групи пациенти. Първото е при пациентите, които боледуват обичайно и страдат за заболяването си и втората група, която е много малка, но все пак съществува е тези, които боледуват, но застрашават и околните. Нужна е регистрация именно на тези боледуващи, смята доц. д-р Велинов.

Психиатричната помощ има три раздела - държавни психиатрични болници, психиатрични центрове със стационар и болнични легла и извънболничната психиатрична помощ, обясни доц. д-р Велинов.

"Държавните психиатрични болници се финансират с бюджет, съобразно с миналогодишните разходи и бюджет. Останалите се финансират по брой преминали пациенти на легло, където има големи рискове от злоупотреба с финанси, защото там отсъства онова явление, наречено контрол върху рехоспитализацията - един пациент може да бъде приет няколко пъти в годината и той винаги ще носи парите със себе си." - смята доц. д-р Велинов.

Чуйте: