В България има над 151 000 психично болни според доклад

Кабинетът отделя около 2% за психиатрична помощ от парите за здраве, изчисли Eurostat.

09.10.2012 | 10:48
В България има над 151 000 психично болни според доклад

Над 151 хиляди души в България са под наблюдение за 2011 година. Най-много хора у нас страдат от шизофрения, шизоидни и налудни разстройства - над 36 000 според изнесени данни на Националния център по обществено здраве и анализи.

Българите, страдащи от разстройства на настроението, са над 27 хиляди, с болести на психиката вследствие злоупотреба с алкохол  - над 13 000, с болна психика вследствие стреса - над 14 000.

Около 20% от населението също така страда от различни психични разстройства, които не достигат до специалист или въобще до лечение, но влошават качеството на живот и намаляват трудоспособността, смятат от центъра.
Според данни на европейската статистическа служба Еurostat и Световната здравна организация, България е на последно място по разходи за здравеопазване на глава от населението, а за психиатрична помощ са едва около 2% от общите пари за здраве.

В проектобюджета за догодина са предвидени 368.2 млн. лева, но здравният министър Десислава Атанасова обяви, че ще настоява за повече. "Министерството на финансите гледа положително на предложението за 18% увеличение на възнагражденията в психиатричните клиники и центрове", каза преди дни министърът и предложи по-високите заплати да влязат в сила със задна дата от 1 октомври.