Бум на хроничните заболявания в България

Над половината смъртни случаи в страната са причинени от сърдечно-съдови заболявания.

22.01.2013 | 15:51
Бум на хроничните заболявания в България

Само за две години броят на хората страдащи от хронични заболявания у нас се е увеличил драстично и в момента те са около 30% от населението. Това сочат данните, обявени от социологическа агенция Ноема, представени на конференция по случай 20 годишнината на Philips в България.

В същото време едва 23% от българите приемат сериозно опасността от сърдечно-съдови или онкологични заболявания.

Данни на Националния статистически институт за 2011 сочат, че повече от половината смъртни случаи в страната са причинени от сърдечно-съдови заболявания.  На второ място се нарежда смъртността, причинена от злокачествени онкозаболявания.

Тревожни са и световните тенденции в областта. Ако не бъдат предприети действия, през следващите 10 години животът на близо 400 млн. души ще бъде изложен на риск поради хронични заболявания. Това заяви д-р Катрин Льо Гале-Камю, помощник на Генералния директор на Световната здравна организация, отдел „Незаразни заболявания и психично здраве“. Без реформи в здравната система, до 2050 около 50 % от населението в развитите страни ще страда от хронични заболявания. В същото време стои и проблемът с нарастващите разходи за здравеопазване, увеличаващи се по-бързо от БВП, както и с недостига на персонал.