България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Повече от 140 общини са пострадали през 2014г. от наводнения, съобщи Гинка Чавдарова

Щетите от наводненията са за повече от 300 млн. евро

08.12.2014 | 10:42 Редактор: Ирина Георгиева
Повече от 140 общини са пострадали през 2014г. от наводнения, съобщи Гинка Чавдарова

Вследствие на наводненията тази година са пострадали повече от 140 общини. Това заяви изпълнителният директор на Сдружението на общините Гинка Чавдарова в Сутрешния блок на България Он Ер. Щетите от наводненията до преди две седмици бяха на стойност от около 300 млн. евро, а след последните няколко дена са и повече, коментира Чавдарова. Тя допълни, че общините трябва да бъдат подпомогнати освен финансово и координационно, за да могат местните власти да реагират незабавно при бедствия.

"Основното нещо, което трябва да си дадем сметка не може нещо непрекъснато да се случва и да го караме по стария начин.  Моделът на управление на бедствие, начинът на реакция, капацитетът - нищо не се променя." - подчерта Чавдарова.

Да се създаде междуобщински фонд Солидарност - такова решение са взели общините на последното си общо събрание, съобщи Чавдарова.

"Този фонд ще е нещо като взаимоспомагателна каса. Около 50 на сто от общините вече са заявили, че искат да се включат в този фонд. Разчитаме, че ще можем да акумулираме дарения външни и на наши дарители." - коментира Чавдарова.

Чуйте още: