Възстановено е електроподаването в Гълъбово и село Обручище

В двете проблемни общини - Видин и Елхово ситуацията не е променена

07.12.2014 | 14:09 Редактор: Ирина Георгиева
Възстановено е електроподаването в Гълъбово и село Обручище

Вътрешният министър взе участие в заседание на кризисния щаб в Гълъбово, предаде МВР. От 6 декември вечерта напълно е възстановено електроподаването в  Гълъбово и най-голямото село Обручище, заяви министър Веселин Вучков в Гълъбово след проведеното заседание на кризисния щаб, където участва и директорът на ГДПБЗН инж. Николай Николов. Все още има села, които имат проблем с електрозахранването, допълни още Вучков.

В 15 часа на 7 декември кризисният щаб отново ще се събере - да прецени дали спешните мерки, които са взети, ще доведат до резултат.  Целта е най-големите села да бъдат снабдени с електричество,  а след това и всички останали.

В двете проблемни общини  - Видин и Елхово ситуацията не е променена от 6 декември, уточни още министър Вучков. Засега не се налага евакуация на тези около 100 семейства в проблемния участък. Те са в непрекъсната връзка със служителите на пожарната и полицията и при необходимост могат да бъдат изведени за минути.

Обстановката на територията на страната постепенно се нормализира. Информацията е на МВР към 12.30 часа:

Видин
Обстановката в областта се нормализира, без ток остават все още 12 населени места.

Шумен

Язовир „Тича” продължава да прелива с 14 куб.м  от преливника и се изпуска с 20.71 куб.м. в секунда. Създадена е организация за наблюдение на нивата на всички язовири  и реки в областта. Извършен е оглед за наноси около мостовете на реките.

Варна

Нивото на река Камчия продължава да се понижава. Язовирите – Цонево,  при селата Блъсково и Черковна, язовир Снежина се изпускат контролирано. 

Повишаването на нивото на провадийска река е предизвикало заливане на малки площи земеделски земи в землищата на с.Бързица и с. Юнак. Извършва се замерване на нивото на река Провадийска на стар неизползваем ж.п. мост до с. Разделна  - от снощи нивото се е понижило. 

Област Стара Загора

Има множество наводнени дворни места и къщи в ниските части на с. Знаменосец, гр. Раднево и околовръстния път на града. Язовирите Раднево и Константиновец преливат през преливниците. Продължава да бъде нарушено снабдяването с питейна вода на селата Ковач, Диня, Сърнево и Пшеничево.

В град Гълъбово е прекъсната дига на река Сазлийка и е наводнена ел. подстанцията захранваща града и селата Искрица, Помощник, Главан и Мъдрец. Възстановено е електрозахранването на града. Продължава изграждането с инертни материали на защитната дига за наводнена ел. подстанцията. Очаква се до края на деня дигата да бъде изградена и да започне отводняването на подстанцията.

Раднево – спаднало е нивото на реката Сазлийка, всички язовири преливат през преливник. В квартал Кантона остават наводнени мазетата на 35 къщи.

С. Могила – от високите води от полето се стича вода към къщите в ниската част на селото. Създадена е организация за прокопаването на отводнителен канал около засегнатите площи, а с чували се уплътняват входовете на засегнатите къщи. Няма застрашени хора. 

Временно въведени забрани за движение на МПС: 

Път ІІІ-5007 Ягода-Ветрен-Конаре е затворен в гр. Николаево; път ІІІ-807 - затворен мост над р. Марица при с. Скобелево. 
Обходни маршрути: път ІІ-66 Поповица-Плодовитово-Първомай-Скобелево; път ІІ-66 Чирпан-Плодовитово-Първомай-Скобелево;
Скобелево-Първомай-Плодовитово-път ІІ-66.

Път ІІІ-5031 Опан-Гълъбово-забранено движението на МПС над 10 т с обходни маршрути: път І-5 Стара Загора-Димитровград и път ІІІ-554 Раднево-Гълъбово.

Област Ямбол

Нивото на река Тунджа при гр.Ямбол е 501 см и се запазва. При гр. Елхово нивото е  428 см и има покачване от 6 см, спрямо 06.00 часа.

Област Сливен

Язовир Асеновец над град Сливен, общ. Сливен е пълен на 100 % и прелива от преливника . Язовир Жребчево  - констатира се спадане около 6 см от вчера сутринта. 

Организирано е постоянно наблюдение нивото на р. Тунджа.  Остава затворен за движение пътя Бинкос-Струпец от съображения за сигурност.

Област Хасково

Нивото на р. Марица при гр. Свиленград продължава да спада, а в района на гр. Харманли е в застой. 

Временно въведени забрани за движение на МПС: Път III-7604 Симеоновград-с. Свирково от км 15+550 до 16-500 - затворен поради залята настилка при мост над р. Сазлийка. Обходен маршрут: път III -554 Симеоновград-Харманли и път II-76  с.Българин;
път III-663 Димитровград-Симеоновград в участъка между с.Брод-с.Златополе от км 34+600 до км 42+600 вече е отворен за движение. път III-761 с.Княжево-с.Устрем от км 0+000 до км 13+500 се затваря за движение поради високите води на р.Тунджа.
Обходен маршрут: път III-559 с.Устрем-гр.Тополовград-път II-76-с.Княжево;

Област Кърджали

Обстановката в областта се нормализира, нивото на язовирите се следи постоянно.

Област Шумен

В момента в областта се работи предимно по отводняване на мазета и приземни етажи на къщи. Обстановката в областта остава спокойна. Нивото на язовир Тича не се покачва. Създадена е организация за наблюдение на нивата на всички язовири и реки в областта.