България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Прокуратурата се нуждае от много дълбока реформа, смята Минчо Спасов

Парламентът трябва да продължи натиска се върху съдебната система

14.11.2014 | 10:43 Редактор: Ирина Георгиева
Прокуратурата се нуждае от много дълбока реформа, смята Минчо Спасов

Прокуратурата се нуждае от много дълбока реформа, смята Минчо Спасов, бивш председател на Комисията по вътрешна сигурност в НС. В Сутрешния блок на България Он Ер, той изтъкна, че и Парламентът трябва да продължи натиска се върху съдебната система. Много е важно да не смесваме съдебната система с прокуратурата, подчерта Спасов.

"В случаи като този с тефтерчето трябва да има не обяснение и не контраатаки от страна на прокуратурата, а трябва да има оставки. С това тефтерче се получи парадокс. Изчезвайки то влезе в историята и за съжаление стана антипод на другото изчезнало тефтерче от българската история-тефтерчето на Левски. Сега виждаме едно тефтерче, с което се гордеем и едно, с което се срамуваме." - коментира Спасов.

Основният скандал трябва да продължи не само в Парламента, а и във ВСС, заяви Спасов.

"Съдът е този, който трябва да бъде независимият арбитър, докато прокуратурата е тази, която трябва да пази държавния интерес. Съдът не може да се самосезира. Съдът и съдиите, които са виждали тефтерчето не могат сами да образуват делото срещу Б.Б., Ц.Ц. или Д.П. Те трябва да бъдат сезирани от прокуратурата, но тя бездейства и оттам изчезват тези тефтерчета. Защо не са го дали за анализ на Института по криминология и криминалистика към МВР, а са ги дали на един пенсиониран бивш служител на държавна сигурност?" - подчерта Спасов.

На президента трябва да се даде възможност да назначава не само главния секретар, а и главния прокурор, смята Спасов. Според него по този после ще може да се търси отговорност.

Чуйте: