България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Промените в сектор Сигурност са разумни, смята Емануил Йорданов

Акцентът трябва да падне върху организацията на работа, подбора и обучението на кадрите

13.11.2014 | 10:04 Редактор: Ирина Георгиева
Промените в сектор Сигурност са разумни, смята Емануил Йорданов

Промените в сектор Сигурност, които се предлагат - връщането на ГДБОП към МВР и възстановяването на функциите на президента да назначава главен секретар, са разумни и напълно разбираеми. Това становище изрази Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него за момента нищо кардинално не трябва да се променя и акцентът трябва да падне върху организацията на работа, подбора и обучението на кадрите. Това е отговорност на министъра на вътрешните работи, подчерта Йорданов.

"По отношение на ГДБОП е абсолютно нормално една полицейска служба да намери отново своето място отново в рамките на МВР. Мисля, че за ефективността на работата на министерството е добре всички полицейски служби да имат едно и също място, да имат едно и също командване. Разделението им води единствено до увеличение на администрацията и до разминаване в едно или друго действие. Очевидно е, че тези промени са необходими, защото в миналия мандат правеше впечатление, че министър Йовчев се опитва да се освободи от една или друга служба без да има ясно обяснение за това защо я извежда извън състава на МВР." - обясни Йорданов.

Според Йорданов нужно е да се направят съществени промени, защото в противен случай всичко друго е загуба на средства и време.

"Що се отнася до съдебната система, много ясно трябва да стане, че що се отнася до съда, той работи на базата на закони, които се приемат от НС и когато тези закони имат съществени дефекти, те ще рефлектират и върху качеството на работа." - допълни Йорданов.

Чуйте: