България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Иво Христов: САЩ диктуват украинските санкции срещу Русия

Експертът не изключи да има проблеми с доставките на газ за Европа през предстоящия зимен сезон

14.08.2014 | 11:26 Редактор: Мариета Иванова
Доц. Иво Христов: САЩ диктуват украинските санкции срещу Русия

САЩ стоят зад украинските санкции срещу Русия, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air доц. Иво Христов. Той посочи, че Украйна „не е никакъв производител на енергийни ресурси, не е енергиен играч" и че просто търгува своята енергийна позиция за транзит на газ между Русия и Европа.

По думите му идеята на украинския премиер, "Газпром" да продава синьото гориво на границата с Украйна, след което европейските клиенти да купуват директно от "Нафтогаз", „не е   родена в Киев“.

„Това е опит за изнудване на Русия по следния начин- вие продавате горивото формално на западноевропейска компания, фактически на Украйна, като в замяна се размразява „Южен поток.“ Но вие разбирате, че няма да се случи нито едното, нито другото. Цялата история се свежда до нещо много прозаично – в наближаващия отоплителен сезон с намаляването или спирането на доставките на газ ще станат проблемни доставките за Европа и най-вече за Германия. В резултат на което, ще се развие истерията, че Русия е неплатежоспособен и некоректен партньор, а оттам и последващото по-силно обвързване на Европа с евентуални доставки на шистов газ,“ коментира експертът.

По думите му това е ход на САЩ, насочен  едновременно срещу Русия и Германия.