България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мартин Димитров поиска изясняване на фактите около КТБ

17.07.2014 | 10:27 Редактор: Ирина Георгиева
Мартин Димитров поиска изясняване на фактите около КТБ

Да се изясни действителната фактология около КТБ и каква част от дупката от 3.5 млрд. лева в КТБ могат да бъдат събрани. За това настоя икономистът Мартин Димитров от Реформаторския блок в ефира на България он ер. Според Димитров преди да се отговори на тези въпроси не бива да се планират държавни разходи.

"Най-важният въпрос по отношение на КТБ е че ние не знаем какви са фактите.Видяхте сериозни противоречия между това, което казаха и показва одита на БНБ и последващите действия на прокуратурата. Одита на БНБ говореше за лиспващи кредитни досиета, докато прокуратурата твърди, че те са там, но са непълни и съответно липсват важни обезпечения. Двете тези си противоричат." - коментира Димитров.

Нужно е да се започне събиране на тези 3,5 млрд. кредити, подчерта Димитров.По негови дори и да липсват кредитните досиета - това не прави кредити несъбираеми. 

"Знаете, че има редица процедури като данъчни ревизии, обявяване на несъстоятелност на фирми, преследване на възможни злоупотреби. Част от тези пари, голяма част от тези пари са събираеми, ако държавата си свърши работата. Опитът в подобни положения, например Кипър използва фирми, които разузнават, проучват и събират подобни вземания. За това поискахме европейската централна банка да направи международен одит и ако искате дори тя да препоръча свои експерти и тези кредити да бъдат започнати да се събират по най-бързия начин." - обясни Димитров.

По негови думи големият въпрос е къде са парите. Според Димитров, когато тези кредити бъдат върнати, то покрай тях ще се покаже и задкулисието.