2,7% дефицит се залага с актуализацията на Бюджет 2014

С 3,4 млрд. лева ще бъде увеличен таванът на дълга в бюджета

16.07.2014 | 13:42 Редактор: Ирина Георгиева
2,7% дефицит се залага с актуализацията на Бюджет 2014

2,7% от БВП ще бъде дефицитът в актуализирания бюджет, предложен от кабинета или 725 млн. лв. Това съобщи финансовият министър Петър Чобанов след правителственото заседание.

225 млн. от средствата ще отидат за здравната каса. Други 500 млн. лева ще бъдат намалени от приходната част от бюджета, като намалението ще е заради по-ниските постъпления от ДДС от внос.

"200 млн. лева са за болничната помощ, а 25 млн. лева са за лекарства на онкоболни", каза Чобанов, предаде БТА.

С 3,4 млрд. лева ще бъде увеличен таванът на дълга в бюджета. Това означава, че новият таван ще бъде 21,4 млрд. лева. Чобанов бе категоричен, че това се налага заради казуса с КТБ. Има и допълнителна възможност за 2 млрд. лева държавна гаранция за Фонда за гарантиране на влоговете. Самият фонд също ще може да емитира дълг. Тези ресурси може и да не бъдат използвани, смята Чобанов.

„Това е един буфер, който може да не бъде изразходен и съдържа в себе си 725 млн. лева допълнителен дефицит и останалите 2,7 млн. лева са за възможности за предприемане на мерки за осигуряване на стабилността в икономиката и финансовата система“, обясни Чобанов.

Според него този буфер ще покаже, че държавата застава зад стабилността на финансовата система и ще продължи да го прави дори при смяната на правителства и при служебен кабинет.

Актуализацията на бюджета цели да се гарантира гъвкавост и възможност служебното правителство да работи нормално при липса на парламент, коментира Чобанов. Той подчерта, че актуализацията няма аналог, тъй като досега не си спомня отиващо си правителство да поеме отговорната позиция и да осигури гъвкав буфер за правителствата, които идват след него.

ГЕРБ не са съгласни с варианта на актуализация на бюджета на НЗОК със 100 милиона по-малко. Това заяви народният представител от партията Менда Стоянова на брифинг в парламента. По въпроса за актуализацията на държавния бюджет, според ГЕРБ, първоначално правителството трябва да намали приходите не с 500 млн лв, а с 1 млрд. Актуализацията на бюджета трябва да бъде с допълнителен дефицит от 5,720 млрд лева или 7 на 100 от БВП. От партията предлагат още увеличаване лимита на дълга, не с 3,3 милиарда, а с 7,7 милиарда лева до обща стойност 14,7 милиарда лева. Ето част от тезите и аргументите на ГЕРБ.