Брандът футбол вече не е на FIFA: Палиос

Марк Палиос, бивш директор на Английската футболна асоциация

03.06.2015 | 16:11
Брандът футбол вече не е на FIFA: Палиос

Брандът футбол вече е отделен от бранда FIFA, смята Марк Палиос, бивш главен изпълнителен директор на Английската футболна асоциация разговаря по телефона с Марк Бартън в предаването “Countdown” за оставката на Сеп Блатер – темата, която изненада света на футбола.

 

Още по темата

Марк Палиос, бивш директор на Британската футболна асоциация

Това, което видяхме в отговор на първите арести на швейцарските власти и ФБР е много "блатърска" реакция. Той бе много решителен, отказа да отложи изборите. И след това, след речта си за преизбирането стана още по-категоричен. Така че да видим промяна само за няколко дни е невероятно.

 

Кое го е накарало да си промени мнението?

Мисля, че нещата няма да свършат бързо. Второ - спонсорите и мисля, че те станаха фактор за промяната по търговски причини. И трето - правораздавателните власти започнаха да представят доказателства и да се приближават до Блатер. Вие казвате, че мрежата се затяга. Вие казвате, че той се чувства по този начин. И дори всичко това да не е пряко свързано с Блатер, свързано е с хора, много близки на Блатер. И е трудно да повярваме, че не е знаел за тези неща. Има доказателства. Затова мисля, че накрая има нещо от правораздавателните органи.

 

Защо спонсорите не казват повече. Припомнете ни. Бях в Цюрих миналата седмица. Говорих с WPP, с техния директор, сър Мартин Сорел, той знае това.онова за спонсорите. Защо спонсорите не бяха по-гласовити? Не е ли в техен интерес?

Никога не съм работил с Мартин Сорел, но мисля, че ако си припомним последното Световно по футбол - то беше фантастично! Същевременно FIFA, организаторът, беше оплетена в скандали за корупция. И също така представителите на FIFA се криеха в хотелите от хората, от бразилските запалянковци. Това говори много. Говори ни и че FIFA не е в свои води по отношение на Световното. И мисля, че умните маркетолози са го забелязали. Че брандът футбол, който ги интересува, вече не е бранд на FIFA.

 

Кой ще бъде новият президент? Вие кого бихте избрали?

Много пъти съм казвал, че сега ще излязат много хора от гората и затова ще почакам да видя кой ще представи най-добрата програма. Това е нещо, което досега не е ставало. На последните избори се бяха оплакали, че никой не ги е питал за програмата им. Очаквам да видя какво става.

 

Видях се с Грег Дайк и Дейвид Гил в Цюрих малко преди да тръгнат за летището в петък и се пошегувах с Грег Дайк защо не се е кандидатирал. Той каза: "Много съм стар". Какво ще кажете за Дейвид Гил? Какво ще кажете за някой англичанин? Може ли да имаме англичанин за президент на FIFA - защо не?

Дейвид е без съмнение добра кандидатура. Сигурно проблемът е, че е англичанин. Казвам го, защото една от силните страни на Блатер - а той имаше много силни страни - беше, че е човек, който е разбил крепостта на европейците и южноамериканците във футбола. И после все още има голяма подкрепа от хората, които го избраха. И разбира се, винаги много бързо посочваше цялата парадигма на английския футбол, без да забравя колониалните години. Мисля, че това би било проблем за един англичанин.