Иван Нейков: Предстои сериозно изпитание за пазара на труда

Българският работодател ще продължава да работи с много по-възрастни служители, предупреждава бившият социален министър.

24.09.2013 | 08:59
Иван Нейков: Предстои сериозно изпитание за пазара на труда

Само преди 10 години в първи клас влизаха 100 000 ученици, през 2013 г. за първи път в класните стаи влезнаха едва 63 000 деца. Предстои много сериозно изпитание за пазара на труда“, каза в ефира на телевизия Bulgaria On Air бившият социален министър Иван Нейков. Според него след 11 години, когато около 100 000 българи ще се пенсионират, след тях в най-добрия случай ще дойдат 63 000 18-годишни младежи, които ще станат част от пазара на труда. „В сметките не влизат тези, които ще напуснат родината си. Неотдавна експертите от Световната банка също алармираха за задаващата се буря. Има сериозно застаряване на населението, раждаемостта намалява. Ако търсим нещо по-голямо и по-важно от енергетиката, то това е осигурителната система. Защото ако една осигурителна система не функционира, жална му майка на правителството, отива си мигновено“, посочи още Нейков.

По думите му ситуацията е парадоксална. Всички ние искаме да живеем като в Германия, но ако може да стане без да се налага да извървим целия път до тази цел и без да положим усилия. Как очаквате нещата тук, в България, да бъдат стабилни, след като през последните 7-8 години сме като танцуващи танго по отношение на осигурителната система, в която постоянно се правят промени. Сега отново сме на път да направим пирует, защото в Народното събрание е внесен законопроект, който предвижда замразяване на нарастването на пенсионната възраст и стажа. Заедно с това се планира и възможност за ранно пенсиониране“, допълни бившият социален министър. Според него, ако този законопроект не бъде спрян и не се продължи с реалната пенсионна реформа след 10 години България наистина може да се превърне в огромен проблем за Европа, заради непосилните разходи за пенсии.

Българският работодател ще продължава да работи с много по-възрастни служители. Това е предизвикателство и за образователната система, не само за пенсионната. Не правим нищо за квалификацията на възрастни хора. Дефицитът от реформи е огромен. Те трябва да започнат още тази вечер, вместо да се хвалим колко повече пари сме похарчили от предишните“, каза още Иван Нейков и добави, че е необходима нова философия на доходите, тъй като в момента липсва връзка между парите, които получават служителите в България и тяхната квалификация.