Възможно е България да произвежда електромобили

Тяхното зареждане не само е по-евтино, но и паркират безплатно в синя и зелена зона

26.08.2016 | 13:51 Редактор: Луиза Божинова
Възможно е България да произвежда електромобили

Съвсем реална е възможността България да се превърне в производител на електромобили, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Красен Матеев от Българската асоциация електрически превозни средства (БАЕПС).

Асоциацията, съвместно с още няколко европейски държави, разработва модел на мини автомобил, който позволява върху стандартно шаси да бъдат слагани различни каросерии, в зависимост от нуждите на клиента. Електрическият автомобил има пробег от 150 километра при скорост от 90 км/ч. Батерията може лесно да бъде сменяна и това позволява бързо зареждане на стационарни зарядни системи.

Матеев посочи, че през последните години има много бързо развитие на електромобилите и изграждането на зарядна инфраструктура в целия свят.

България също не изостава от тенденцията, макар че към края на 2015 година регистрираните електромобили у нас са под 500. Зарядните станции са около 50-60 с различен капацитет. Те са основно в големите градове – София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе.

С технологичните новости, които позволяват пробег от над 80 километра с едно зареждане, покупката на електромобил вече е икономически изгодна, посочи още експертът. Матеев посочи, че цената на електрическите автомобили остава по-висока от тази на конвенционалните, но в рамките на градската среда е по-изгодно да се ползват именно електромобили.

Тяхното зареждане не само е по-евтино, но и те паркират безплатно в синя и зелена зона и така разходите са по-ниски, каза още Матеев.

Повече технологични новини четете на Bloombergtv.bg