Зукърбърг стана татко

Шефът на Facebook дарява 99 процента от акциите си

02.12.2015 | 08:08
Зукърбърг стана татко

Марк Цукърбърг и съпругата му обявиха раждането на дъщеря си и дарение за много милиарди долари на новата си фондация Chan Zuckerberg Initiative, съобщи самият собственик на Facebook в профила си в мрежата.

Още по темата

Марк Зукърбърг обещава да дари постепенно 99% от акциите си във Facebook на новата фондация, която основава по случай раждането на първото си дете. Дяловете на основателя и директор на компанията и неговата съпруга Присила Чан в момента се оценяват на 45 млрд долара от капитала на Facebook.

Жестът е впечатляващ и напомня усилията на съоснователя на Microsoft Бил Гейтс да се освободи от по-голямата част от собственото си богатство в името на фондацията си. Зукърбърг обаче е много по-млад – едва на 31г.

Съобщението на новината бе направено след затваряне на Nasdaq във вторник вечерта в страницата на Зукърбърг в социалната мрежа, под формата на съобщение за раждането на малката Макс.

„С Присила сме толкова щастливи да посрещнем Макс на този свят“.

Новата силна двойка

„По случай раждането й написахме писмо за света, в който се надяваме на порасне. Това е свят, в който нашето поколение може да помогне за увеличаване на човешкия потенциал и равенството чрез лечение на болести, персонализацията на образованието, усвояването на енергията, свързването на хората, създаването на силни общности, намаляване на бедността, предоставянето на равни права и насърчаване на разбирателството между страните..“ пише в съобщението.

Новосъздадената фондация има за своя мисия да подкрепя тези благородни каузи. Марк Зукърбърг обещава да даде повече детайли за новата институция и целите й в следващите седмици.

За акционерите на компания е важно да научат, че Марк ще контролира мнозинството главоте в административния съвет на Facebook.

В следващите три години семейство Зукърбърг ще даряват на фондацията по един милиард годишно.

За 12 часа съобщението на страницата бе харесано 840 000 пъти и споделено 134 380 пъти.

 

Филантропската общност приветства новината

"Поздравления!.. Примерът, който давате днес е вдъхновение за нас и света.“, написа Мелинда Гейтс под съобщението във Фейсбук.

„Приятно бях изненадан. Винаги е хубаво, когато хората са щедри.. Не бях шокиран, защото когато имате такова богатство, когато можете да дарите 45 млрд долара, би трябвало да дадете голяма част от парите си. Но е добре да се създаде стандарт и доле за другите да даряват..“ каза Джон Кобара, главен оперативен директор на California Community Foundation, цитиран от Ройтерс.

 

/Снимка: Facebook/