Бил Гейтс създава милиарден фонд за чиста енергия

В Енергийната коалиция влизат още Джордж Сорос, Марк Цукърбърк, Ричард Брансън, Джеф Безос

30.11.2015 | 05:03
Бил Гейтс създава милиарден фонд за чиста енергия

Най-богатият човек на Земята, Бил Гейтс и други филантропи представиха подробности за плановете си да създадат фонд от милиарди долари за развитие на технологии за чиста енергия съобщи Bloomberg.

 

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс ще бъде подкрепен от най-малко 27 други частни инвеститори в т.нар. Енергийна коалиция“. В нея ще влязат нигерийският бизнесмен Алико Дангот, председателят и основател на Alibaba Group Джак Ма и главният изпълнителен директор на HP Мег Уитман.

Инвеститорите ще си сътрудничат с 19 страни от САЩ до Индия, Саудитска Арабия, Китай и Чили в 80% от глобалната проучвателна и развойна дейност по чистата енергия. Всяка от страните-участнички в проекта се ангажира да удвои бюджета си за сектора в следващите пет години. Това е т-нар. „публичен компонент“ на проекта, наречен „Мисия иновация“.

Двойната инициатива ще бъде обявена в понеделник, първия ден от преговорите на ООН по промените в климата. Конференцията се открива в Париж и ще продължи до 11 декември. Над 140 лидери от цял свят, сред които президентът на САЩ Барак Обама и президентът на Китай Си Дзинпин са в Париж за преговорите.

„В миналото много често енергийните технологии не успяваха да преминат през „долината на смъртта“ на инвестициите и финансирането бе твърде малко, заради рисковия профил и дългосрочния хоризонт на възвръщаемост“, според съобщението на Белия дом.

„Тези допълнителни ресурси рязко ще увеличат новите технологии, които ще определят бъдещия глобален енергиен микс, така че да бъде чист, достъпен и надежден“.

Още по темата

Убеждаването на развиващите се страни в ползите от намаляването на зависимостта от изкопаеми горива остава проблем в преговорите след години подготовка. Американският Конгрес обеща да постигне сделка, която лидерът на мнозинството в Сената Мич Маконъл, който представлява въгледобивния щат Кентъки нарече „къща от карти“, която ще накаже американските с ниски доходи.

Според новия план за финансиране САЩ ще удвои финансирането до 10 млрд долара годишно. Американският министър на енергетиката Ърнест Мониц каза пред репортери, че администрацията ще поиска от конгреса подкрепа за още 5 млрд долара.

Бил Гейтс, чието богатство се изчислява на 84,6 млрд долара каза през юли в блог, че ще дари 1 млрд долара от собствените си пари за проучване на източници на чиста енергия в следващите пет години и призова правителствата също да увеличат финансирането на такива проекти.

Енергийната коалиция в следващата година ще разработи начини „за анализ на потенциалните инвестиции“, ще създаде инвестиционни средства за облекчаване на тези инвестиции и ще разшири общността от инвеститори, подкрепящи проекта – според изявление, изпратено по мейл в неделя, цитирано от Bloomberg.

В Енергийната коалиция влизат още Джордж Сорос, Марк Цукърбърк, Ричард Брансън, Джеф Безос.