Обществената подкрепа за трудния климатичен договор намалява

COP21

27.11.2015 | 08:00
Обществената подкрепа за трудния климатичен договор намалява

Обществената подкрепа за трудния климатичен договор намалява

Още по темата

Обществената подкрепа за трудния договор по климатичните промени намаля, показва проучване в 20 страни, съобщава ВВС.

Само в четири има мнозинство в подкрепата на усилията на правителствата да поставят амбициозни цели на глобалната конференция за климата в Париж, COP21. Подобно проучване е правено преди срещата в Копенхаген през 2009, когато в осем страни е имало мнозинство в подкрепата на голямата цел.

 

Проучването е на изследователската група GlobeScan, проведено през януари и февруари 2015.

 

По-малко от половината запитани смятат, че климатичните проблеми са "много сериозен" проблем тази година, в сравнение с 63% през 2009.

Допитването е проведено сред хиляда души във всяка от двайсетте страни: САЩ, Канада, Мексико, Перу, Бразилия, Чили, Аржентина, Русия, Южна Корея, Китай, Пакистан, Индия, Индонезия, Австралия, Южна Африка, Гана, Нигерия, Кения, Испания, Франция, Великобритания, Германия, Турция и Гърция.

Още по темата

Единствените страни, където мнозинството от запитаните подкрепят поставянето на трудни цели срещу промените в климата са Канада, Франция, Испания и Великобритания.

"Обществеността е по-малко загрижена за климатичните промени и в контекста на конференцията в Париж резултатите показват по-малка подкрепа за постигане на амбициозен договор на глобално ниво, в сравнение с настроението преди COP15 през 2009 в Копенхаген", каза Лайънел Белие от GlobeScan.

"Не става дума за рязка промяна в отношението, трендът сега е към по-спокоен подход".

 

Обществената подкрепа намалява и развиващите се страни, включително Китай и Индонезия. Анкетираните са убедени, че глобалната рецесия е изиграла значителна роля в промяна на перспективата на хората към повишаващите се температури.

Това, което може да предизвика тревога на срещата на политическите лидери в Париж е растящото усещане сред богатите и бедните страни, че предприемането на действия по климатичните промени може да е скъпо и да дестабилизира крехкия растеж.

Резултатите от проучването показва, че хората в цял свят стават по-информирани за климатичните промени. Двойно повече хора отпреди смятат, че въглеродните емисии в резултат на човешката дейност са причина за климатичните аномалии.

Конференцията за климата на ООН се провежда в Париж от 30 ноември до 11 декември 2015.


/Снимка: устието на Камчия, 2013. bgonair.bg/