NASA разработва устройство за засичане на извънземен живот

Химическият лаптоп е преносима лаборатория

01.12.2015 | 13:12 Редактор: Ирина Георгиева
NASA разработва устройство за засичане на извънземен живот

Нова технология на NASA, взаимствана направо от "Star Trek" може да помогне на учените да засекат извънземен живот, пише Space. Устройството, наречено "химически лаптоп" е малка, преносима лаборатория, която прилича на сканиращото устройство от телевизионния сериал и има за цел да направи събирането на данни по-лесно и по-бързо от всякога.

Лаптопът, който в момента е в процес на разработване в Лабораторията за реактивно задвижване на NASA (Jet Propulsion Laboratory) в Пасадена, Калифорния, ще бъде химичен анализатор за засичане както на аминокиселини така и на мастни киселини, често наричани градивни частици на живота, на извънземна територия. 

Аминокиселините се свързват и образуват протеини, които са жизненоважни за почти всички процеси в клетката. Мастните киселини са ключова част от клетъчната мембрана. Затова изследователите смятат, че засичането на амино- и мастни киселини може да покаже наличието на живот в настоящето или миналото. 

Въпреки че е с размерите на обикновен лаптоп, "химическият лаптоп" не е като всеки останал компютър от щандовете на магазините. Той е много по-дебел, за да направи място за компонентите за химични анализи вътре. Най-голямата разлика е, че работата на този лаптоп не се нарушава при намокряне - всъщност той се нуждае от течност, за да функционира. Това ще бъде "особен полезен инструмент за небесни тела, на които има лед като например Енцелад (спътникът на Сатурн) или Европа (спътник на Юпитер), заяви Джесика Криймър от NASA. По думите й всичко, което трябва да се направи е да се разтопи парченце лед, за да се изследва и анализира директно.

Устройството използва технология, подобна на машината за еспресо, за да анализира проба. То взима течна или замръзнала проба, поставя я в тръба с вода в течно състояние и я нагрява над 100 градуса по Целзий. След това пробата се смесва с флуоресцентно багрило, което се свръзва с амино- и мастни киселини. 

Учените са тествали лаптопа през 2014г. в съоръжение, в което се симулират условията на Марс, а скоро предстои тест в пустинята Атакама в Чили. Изпитанията са част от подготовката за експедиции до други светове като Марс и спътника на Юпитер Европа. 

/Снимки: NASA/