NASA: Астероидът 2015 ТВ145 е лакомство за учените

Ще може да се наблюдава с телескоп

30.10.2015 | 21:45
NASA: Астероидът 2015 ТВ145 е лакомство за учените

Учените от NASA следят приближаващ астероид, на име 2015 TB145 от няколко обсерватории и радари на мрежата Deep Space в Голстроун, Калифорния. "Ще мине на Хелоуин, като лакомство за учените", съобщава американската космическа агенция.

 

Хелоуинският астероид

Астероидът ще премине край Земята на безопасно разстояние, малко по-далеч от орбитата на Луната на 31 октомври, към 7ч. вечерта българско време. Учените оценяват 400-метровата скала като възможност за изследвания, която ще позволи на инструментите на „космическият кораб Земя“ да я сканират при преминаването й.

Астероидът 2015 ТВ145 бе открит на 10 октомври 2015 от телескопа Pan-Starrs-1 в Хаваи от Халеакала, Мауи, част от програмата на NASA за изследване на близки до Земята обекти. Според каталога на Центара за малки планети това е най-голямото приближаване на толкова голям обект преди преминаването на астероида 1999 AN10, с диаметър 800 метра на една лунна дистанция /383 000 км/ през август 2027. Заради деня, в който ще премине най-близо до Земята бе наречен "хелоуинският".

 

„Траекторията на 2025 ТВ145 е добре проучена“, каза Пол Чодас, мениджър на Центъра за изследване на близки до Земята обекти в лабораторията Jet Propulsion в Пасадена, Калифорния. „В момента на приближаване, ще бъде на около 480 000 км или 1,3 лунни дистанции. Въпреки че това е близо по звездните стандарти, очаква да се наблюдава доста трудно и наблюдателите на нощното небе ще имат нужда от телескоп, за да го видят“.

 

Ако рискът от удар е нулев, случаят за наблюдение на слабо познатите обекти като астероидите е прекрасен. В деня /за България - вечерта/ на Хелоуин парчето скала ще мине близо до Земята.

И все пак има ли опасност?

Патрик Мишел, астроном от Обсерваторията Ница-Кот Д’Азур смята, че „падането на астероид с големина няколкостотин метра става около един път на 10 000 години".

Най-пресният кратер от такъв удар е на 60 000 години. Но има голям шанс други астероиди с подобни размери да са паднали в океаните, без да оставят следи“, казва Мишел, цитиран от Фигаро.

Всеки ден в Земята се удрят предмети от Космоса. Астрономите от Европейската космическа агенция /ESA/ записват обектите, пд които има дори и най-малка вероятност да ударят планетата ни в следващия век в списък на риска, в който в момента има 522 /към 30 октомври 2015/

Заплахата от астероиди за Земята е преувеличена, харченето на големи суми пари за защита на планетата от астероиди е излишна, защото историята на човечеството не познава нито един случай на гибел на хора от падането на метеорит или астероид, каза Николай Подорванюк, научен сътрудник от руския Държавен астрономически институт, цитиран от РИА Новости.

„Разбира се, от падането на такива тела като Челябинския метеорит, Земяна не е застрахована, но е непонятно как се следят такива тела, които се приближават от страната на Слънцето“, каза ученият.