Авиошоу

Събота от 15:30 часа
още

NASA откри доказателства за наличието на вода в течно състояние на Марс

Учените вече са сигурни, че на червената планета има H20 и реални предпоставки за живот

28.09.2015 | 18:46 Редактор: Александър Богоявленски
NASA откри доказателства за наличието на вода в течно състояние на Марс

От години изследователите на Слънчевата система знаят, че Марс крие сериозни запаси от лед в червеникавата си кора. Досега обаче, не им се отдаваше да разберат дали някаква част от този лед се среща и в течна форма и къде. На 28 септември 2015 учените от NASA официално обявиха, че са открили сериозни доказателства, че на Марс има вода - живителна и мокра H2O - в течно състояние.

Разбира се, не става дума за реки или морета, но за неоспорими и ясни следи, че в определени зони и периоди от марсианската година на повърхността на планетата се случват течове на вода. Засега учените работят върху хипотезата, че явлението се среща главно върху стръмни хълмове на някои от хилядите кратери на повърхността или дълбоките падини.

В предишни хипотези се говореше, че наличието на поточни образувания, като тези на снимката, свидетелстват за протичане на водни струи, но досега нямаха конкретни доказателства, базирани на изследвания на минералния състав на тези образования. 

На специалната пресконференция, на която обявиха откритието си, учените от NASA изрично подчертаха, че към момента не са наблюдавали директно водни течове на Марс. Данните им се базират на показателите от инструментите на орбиталната лаборатория Mars Reconnaisance Orbiter, която обаче може да наблюдава повърхността всеки ден след 3ч. следобед. Точно тогава обаче, планетата е най-затоплена и суха и е много вероятно всякакви водни следи отдавна да са се изпарили или замръзнали. Независимо от това, водата оставя достатъчно достоверни химически следи. "Каквото и да тече на Марс, то хидратира солите на повърхността," казва Лухендра Ойха, ръководител на изследователския екип зад това откритие.

Вижте и коментара на водещия на предаването Време за времето - Красимир Кирев за Денят ON AIR с Веселин Дремджиев.