Проф. Стивън Хокинг: Черните дупки са коридор към други Вселени

По-вероятно е хората да се измъкнат от черна дупка, отколкото да останат в нея, сочи нова теория

26.08.2015 | 10:00 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Стивън Хокинг: Черните дупки са коридор към други Вселени

По-вероятно е хората да се измъкнат от черна дупка, отколкото да останат в нея, сочи нова теория на проф. Стивън Хокинг. Според него обаче злополучният космически турист няма да може да се върне в собствената си Вселена, но ще е в състояние да избяга в друга, пише Independent.

"Ако смятате, че сте в черна дупка, не се предавайте, има изход." - заяви проф. Хокинг на конференция, проведена в Кралския технологичен институт в Стокхолм.

Черните дупки в действителност не са толкова "черни", колко хората си мислят. Те могат да бъдат път към алтернативна вселена, предполага проф. Хокинг.

"Има неща, които могат да излязат от черната дупка - както навън, така евентуално и в друга вселена." - обясни професорът.

"Съществуването на алтернативни истории с черни дупки предполага, че теорията ми е възможна. Дупката трябва да е голяма и ако се върти може да има коридор към друга Вселена. Изгубилият се обаче никога няма да се върне в собствената си Вселена. Така че, въпреки че съм запален по космическите полети, няма да опитам точно това." - коментира проф. Хогинг, позовавайки се на доклад от Стокхолмския университет.

Предположенията на Хогинг са опит да отговорят на проблем, който измъчва физиците с това какво се случва с нещата, когато надхвърлят хоризонта на събитията, където дори и светлината не може да се върне. Според учените информацията за обекта трябва да бъде запазена, дори и ако то е погълнато - парадокс, който озадачава учените в продължение на десетилетия. 

Още по темата

По-простичко казано според квантовата физика нищо не може да бъде унищожено, докато според теорията на относителността е точно обратното. Новата теория на Хокинг твърди, че всичко, попаднало в черна дупка е в капана на хоризонта на събитията - около дупката се образува математически определима повърхнина, която маркира мястото, от което връщането е невъзможно. 

Сега проф. Хокинг предполага, че информацията се съхранява на границата на хоризонта на събитията. 

"Идеята е, че супер проекциите са холограма на влизащите вътре частици. По този начин те пазят цялата информация, която иначе би била изгубена. Лъчението, което напуска черната дупка може да вземе със себе си информация, съхранявана в хоризонта на събитията, и да я изнесе навън. Малко вероятно е, обаче, тя да се намира в същото състояние, в което е била на влизане." - смята проф. Хокинг.

Най-вероятно информацията за навлизащите частици се връща, но в безполезна и хаотична форма, смята професорът. По думите му това е информационен парадокс.

Трудът на проф. Хокинг ще бъде публикуван през септември.