Руски хакери са проникнали в информационната система на Dow Jones

Dow Jones Newswires публикува за своите клиенти над 16 хиляди новини, свързани с финансовите пазари всеки ден

17.10.2015 | 15:43 Редактор: Георги Стоянов
Руски хакери са проникнали в информационната система на Dow Jones

Група руски хакери са проникнали в сървъри на Dow Jones & Co., собственик на Wall Street Journal и няколко други медии, и са получили достъп до информация за борсовата търговия, преди тя да бъде публикувана, съобщават 4 източника, запознати със случая, цитирани от Bloomberg.

ФБР, Службите за сигурност и американската Комисия за търговия с ценни книжа разследват хакерския пробив, съобщават източниците, като според един от тях разследването е започнало още преди година.

Още по темата

Пробивът се описва като доста по-сериозен, отколкото подобен случай, за който Dow Jones призна преди седмица. Миналата седмица, компанията собственост на News Corp на Рупърт Мърдок, обяви, че работи с експерти по кибер сигурността и властите, след като е било установено, че хакери са опитали да проникнат в личните данни на 3500 техни клиенти.

Не е ясно дали двете хакерски атаки са свързани. Не е ясно също дали операциите за събиране на данни на Dow Jones са засегнати от случая с кражбата на вътрешна информация.

Dow Jones публикува Wall Street Journal и Barron’s и предоставя финансова информация на клиентите си чрез различни платформи, включително Dow Jones Newswires. Bloomberg LP, компанията майка на Bloomberg News, е основен конкурент на News Corp. в предоставянето на финансови новини и услуги.

Dow Jones Newswires публикува за своите клиенти над 16 хиляди новини, свързани с финансовите пазари всеки ден.

През август федералните власти извършиха няколко ареста във връзка с подобна схема за търговия с вътрешна информация, включваща хакерски атаки. По случая бяха обвинени руски хакери, опериращи от Украйна, наред с трейдъри в Ню Йорк, за това че са откраднали 150 хиляди прес съобщения, преди тяхното публикуване. Част от тях са съдържали корпоративни резултати, от които е можело да се предположи движението на акциите, посочват американските прокурори.

Въпросните хакери са проникнали в сървъри на PRNewswire Association LLC, Marketwired и Business Wire, подразделение на Berkshire Hathaway Inc. на Уорън Бъфет.

Според прокуратурата за 5 години хакерите и техните съучастници са спечелили над 100 милиона долара, използвайки данни от непубликувани прес съобщения на компании като Panera Bread Co., Boeing Co., Caterpillar Inc. и Oracle Corp.