Откраднати лични данни на стотици хиляди потребители от ВКонтакте

Касперски съобщи за кражбата от базата данни

09.10.2015 | 16:07
Откраднати лични данни на стотици хиляди потребители от ВКонтакте

Kaspersky Lab откри мащабна кражба на лични данни на потребителите на социалната мрежа В Контакте чрез приложение за слушане на музика. Жертви на хакерите са станали стотици хиляди души, съобщава компанията.

"Кражбата на информация е ставала чрез приложение за прослушване на музика, поставено в официалния магазин Google Play под наименованието Музика вКонтакте", съобщава производителят на антивирусни програми на сайта си.

Още по темата

Според нейните експерти програмата съдържала злонамерен код, за който потребителите не подозирали, защото приложението работело нормално в изпълнение на основната си функция - прослушване на музика в социалната мрежа.

Kaspersky Lab оценява щетите на стотици хиляди потребители на устройства с операционната система Android, главно в Русия.

Базираната в Москва компания Kaspersky Lab съобщи на 9 октомври 2015, че три четвърти /75%/ от интернет потребителите биха свалили злонамерен файл, защото им липсва "кибер-грамотност", за да видят опасностите онлайн. Това показват резултатите от анкета на компанията, в която са участвали 18 000 интернет потребители.

Направеният в редакцията тест показа резултат, който ни постави сред 11% от участниците, показали високо ниво на кибер-грамотност /131 от 150 точки/, даващ средно ниво на риск онлайн.