Android Pay- нова стъпка към мобилните плащания

Интервю с Артур Туремка, генерален мениджър на MasterCard за Балканите

09.06.2015 | 08:46 Редактор: Мариета Иванова
Android Pay- нова стъпка към мобилните плащания

Ребрандираната платформа на Google за мобилни плащания  Android Pay беше представена преди броени седмици по време на конференцията на разработчиците в Сан Франциско.

Уверението на разработчиците е, че системата ще улесни покупките през мобилните приложения.

Как услугата се възприема на пазара в България и на Балканите като цяло? Какво е бъдещето на мобилните разплащания в крактосрочен план и какви са предизвикателствата пред сигурността?

За коментар по тези и други теми потърсихме генералния мениджър на MasterCard за региона на Балканите Артур Туремка.

Ето какво сподели пред www.bgonair.bg:

Г-н Туремка, бихте ли ни разказали повече за технологията на плащане, която Android Pay използва?

Andorid Pay ще бъде свързан към MasterCard Digital Enablement Service (MDES) в САЩ. Услугата MasterCard Digital Enablement Service (MDES) на MasterCard дава възможност на банки, независими финансови институции или други компании да предложат свои дигитални портфейли, като например Android Pay, които да се ползват за пазаруване и ежедневни плащания.

Още по темата

Android Pay ще улесни потребителите на MasterCard кредитни, дебитни, предплатени карти, които имат достъп до услугата MDES, да пазаруват чрез своите смартфони с операционна система Android в търговски обекти и чрез приложенията на платформата. Обявяването на AndroidPay предоставя на потребителите на карти  MasterCard още повече възможности за плащане в движение. За търговците и клиентите, всяка покупка с токенизирана карта MasterCard осигурява същата защита, ползи и гаранции, както всяка друга транзакция с MasterCard.  

Значи ще може да плащаш само е едно натискане на копчето и без ПИН код. Смятате ли, че това ще стимулира увеличението на мобилните плащания?

В днешно време виждаме, че мобилните устройства заемат все по-важна роля в живота на хората. Потребителите са изключително активни едновременно в онлайн търговията и в мобилните плащания, като използват всички възможности на мобилните си телефони. Средно около 73% от потребителите в Германия, Полша, Испания и Великобритания смятат, че е удобно да плащаш чрез мобилния си телефон.

За MasterCard е ясно, че предлагането на бързи, удобни и сигурни решения за плащане в търговските обекти, в онлайн среда и чрез мобилни приложения, ще бъде от  изключително значение в бъдеще. Възможността да плащаш навсякъде и по всяко време е световна тенденция, която ще се  развие в бъдеще благодарение на постоянния напредък на технологиите. Затова ние се стремим  да предоставяме решения, с които  хората могат да плащат, когато и да е, където и да е и по удобен за тях начин.

Ако си представите свят, в който всичко и всички са свързани, от мобилния ви телефон и стигнем до умния ви дом, е наложително търговците да могат да приемат дигитални плащания чрез всякакви видове платформи, а потребителите безпроблемно да извършват плащания с акаунта им в MasterCard, както във физическа, така и в дигитална среда. Мобилните технологии стават все по-достъпни, което способства за сливането на границите между физическата и цифровата търговска среда. Имайки предвид, че в момента има 2.9 милиарда Интернет потребители в света, е ясно, че бързите, удобни и сигурни решения, с които можем да плащаме навсякъде, имат голям потенциал за развитие.


Кога очаквате този вид плащания да станат достъпни и в България?

България е страхотен пазар, що се отнася до приемането на нови решения. Иновативните услуги се възприемат много добре- най-вече от младите хора в България. В бъдеще със сигурност ще приложим решения, които вече работят и са изпробвани и доказани на други пазари, като например мобилните плащания.

Както в развитите, така и в развиващите се пазари, като България, навлизането на дигитални решения създава все повече възможности. Онлайн търговията се разраства благодарение на по-големия брой потребители, които пазаруват през мобилните си устройства.

Очаква се, че до 2018 плащанията през мобилни телефони да достигнат 30% от продажбите на дребно по света. Както виждате, този преход от физически към дигитални плащания има голям потенциал на местно и световно ниво. В този смисъл изглежда, че кешовите разплащания нямат бъдеще.

Моля, разкажете ни повече за сигурността на това решение. Как може да осигурите сигурни транзакции с Android Pay?

MasterCard изгради основата за сигурни мобилни транзакции, за да могат потребителите да използват своите банкови карти, когато, където и както поискат. За потребителите, както  и за търговците, всяка покупка, направена с токанизирана карта MasterCard, която използва Android Pay, предлага повишена сигурност, както и всички ползи на дигиталните транзакции на MasterCard.

Сигурността са от първостепенно значение за компанията.

С напредъка на технологиите, усъвършенстването на устройствата и адаптирането  на разплащателните методи, постоянно въвеждаме иновации, за да осигурим сигурността на милиарди електронни плащания навсякъде и по всяко време. Например, нашата мрежа има възможността да следи и идентифицира измами в реално време, обработвайки 65 000 плащания в минута и анализирайки над 1,8 милиарда трансакции всеки месец.

*Артур Туремка е генерален мениджър на MasterCard за региона на Балканите – за Албания, България, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора и Сърбия. Той заема тази длъжност от назначаването му в началото на 2013-та година.

Артур Туремка започва работа в MasterCard през 2010 година като Account Manager в офиса на компанията във Варшава, Полша.

Преди да се присъедини към MasterCard е работил за развитието на бизнеса за „Дребно банкиране“ на Raiffeisen Bank в Полша.

Преди това е работил в областта на маркетинга и PR в Jaguar и Land Rover в Полша.

Има магистърска степен по Маркетинг и мениджмънт от Варшавския университет. Следвал е също така и Бизнес администрация в Университета в Грац в Австрия и в момента завършва докторска дисертация по мениджмънт във Варшавската школа по икономика.