До 2020 всеки магазин в Европа ще приема безконтактно плащане

В София се плаща безконтактно вече и за транспорт

04.06.2015 | 15:03
До 2020 всеки магазин в Европа ще приема безконтактно плащане

Безконтактните плащания са силно разпространени във Великобритания, но до пет години се очаква да станат достъпни в цяла Европа.

Ръководителят на Развиващи се разплащателни продукти Май Коуън направи това изявление по време на конференцията Future of Payments в Лондон.  На събитието стана ясно още, че във Великобритания средната сума на безконтактните плащания се е увеличила от 20 на 30 паунда, въпреки че има все още опасения от кражби.

В България безконтактните плащания допускат транзакции до 25 лева да се потвърждават, без въвеждане на PIN.

Още по темата

Сигурността остава основна грижа на компаниите. Колкото е по-голяма сумата, която можете да похарчите без въвеждането на PIN, толкова повече може да вземе и потенциалният крадец с една транзакция.

Коуън каза, че Mastercard работи в посока на изцяло безконтактно бъдеще и настоя, че всички пос-терминали в магазините от догодина трябва да приемат NFC транзакции.

Mastercard ще работи и с AndroidPay, Samsung Pay и Apple Pay, когато техните услуги влязат в Европа, но без повече детайли.

 

В София се плаща безконтактно вече и за транспорт

MasterCard отчита петкратно увеличение на безконтактните плащания в България след началото на кампанията си за безплатни пътувания в метрото.

Компанията смята, че пътниците са готови да използват безконтактни устройства на входа на метрото, ако бъдат въведени и в София, както е в Лондон.

Лондонските власти въведоха системата за плащане безконтактно в метрото и разчитат по този начин да спестят 80 млн лири за пет години. В автобусите на Лондон системата работи от 2012.

MasterCard е провела подобни кампании и в други европейски градове.

"Българите приемат лесно иновативните услуги и наистина ценят предимствата, които безконтактните плащания осигуряват по отношение удобство, сигурност и бързина", казва Артур Туремка, Генерален мениджър на MasterCard за Балканите.

В момента устройства за безконтактно плащане с банкова карта има в пет метростанции: „Александър Малинов“, „Акад. Александър Балан“, „Бизнес Парк София“, „Искърско шосе“ и „Летище София“.

 

Най-новите продукти и иновации, засягащи бъдещето на плащанията ще бъдат представени другата седмица в Лондон, на PayExpo2015, на 9 и 10 юни. Участниците ще обсъждат ролята на биометриката за предотвратяване на измами при търговци, дали системата е бърза, ефективна и сигурна и дали е стигната вече границата.