Премиерата на новия сезон на Game of Thrones в Сан Франциско

Репортаж на Кори Джонсън за телевизия Bloomberg

25.03.2015 | 17:50 Редактор: Георги Стоянов
Премиерата на новия сезон на Game of Thrones в Сан Франциско

Кори Джонсън: Технологичната общност тук наистина е запленена от Game of Thrones. Имаме припокриване на всички тези социални групи – програмисти, геймъри и обикновени загубеняци. Този сериал, който е толкова далеч от технологиите, толкова средновековен, силно привлича хората от технологичната общност. Мисля, че това е една от причините, другата може би е евентуалното партньорство с Apple.

Така или иначе те направиха премиерата на новия сезон на Game of Thrones точно тук в Сан Франциско, в операта, с голямо прати след това.

В началото на шоуто аз говорих с хората, които създадоха сериала, Дан Уейс и  Дейв Бениоф и както и с Марк Бениоф, изпълнителният директор на salesforce.com, който се опита да претендира за някакви права над шоуто, които той няма.

Това обаче говори за притегателната сила, която шоуто има в технологичната общност. Вижте какво продуцентите казват за ролята на технологиите в сериала.

 Дейвид Бениоф, продуцент на Game of Thrones:

Бих казал, че сериалът е създаден от геймъри и загубеняци. Ние бяхме двама приятели, които играехме Dungeons & Dragons, така че не бихме могли да се присмиваме на останалите геймъри.

Дан Уейс, продуцент на Game of Thrones:

Мисля, че загубеняците харесват сериала по-различна причина от геймърите.

Дейвид Бениоф, продуцент на Game of Thrones:

А програмистите са съвсем различна история, не искам дори да започвам с тях, те са луди.

Кори Джонсън: Това беше събитието.

Дейвид Бениоф, сигурен съм, че той е женен за Аманда Пийт.

Кори Джонсън: Той е женен за Аманда Пийт. Аз говорих с нея миналата вечер.

Това далеч не е присъщо за един загубеняк, направо страхотно.

Кори Джонсън: Беше интересно да разговарям се тези хора. Разговарях и с Питър Динклидж, една от големите звезди в шоуто, гордостта на Морис Таун Ню Джърси, за тази анти технологична роля, която сериалът играе. Вижте, какво каза той:

Питър Динклидж, Тирион Ланистър в Game of Thrones:

Това ни сваля на земята. Не е необходимо да помните домашния телефон на майка си, защото той е точно тук.

Замислям се, какво са правили частните дедективи. Преди е трябвало да се вмъкнат и в заешката дупка, за да търсят информация, а сега просто влизате в интернет и намирате всичко за всеки по всяко време. Пълна лудница.

Това е любимият ми герой.

Кори Джонсън: Трябва да кажа, че има поне 6 човека, с които разговарях на червения килим вчера и всички те заявиха, че мразят технологиите и за това са работили по този сериал, в който има мечове и огън, а не смартфони и хакери.

И дракони.

Кори Джонсън: И дракони..

Сигурен съм. Току що извадих малко подробности от архивите на Wall Street за феновете на Game of Thrones, някои от които се оказва, че работят в банки. Бащата на Дейвид Бениоф е бил изпълнителен директор на Goldman Sachs и е управлявал банката на Федералния резерв в Ню Йорк.

Кори Джонсън: Точно така.

Стивн Фридмън.

Кори Джонсън: Да, на него не му се е налагало да продава пици или да работи втора работа, за да събере пари за сериала, ако говорим за финансовия аспект на историята.

Но ще ви кажа, Сан Франциско наистина дойде на шоуто миналата вечер. Имаше огромни тълпи пред операта. Сините костюми бяха изключително модерни за вечерта.

Погледни се. Изглеждаш страхотно.

Кори Джонсън: Да, оказа се и че съм по-висок от повечето актьори. Джордж Р.Р. Мартин, авторът на книгата, на която е базиран сериала, също беше там.

И неговите мисли за липсата на технологии и иновации бяха наистина интересни, защото той, разбира се, погледна нещата от много широка перспектива, както може да си представите.

Голяма част от историята зад Game of Thrones е Войната на розите, която се е водила в Англия през 15 век и той говореше за това, как технологиите не винаги са носели прогрес и че това е важна част от историята в книгата.

Джордж Р.Р. Мартин, автор на Game of Thrones:

Въпросът е, дали технологичният прогрес е нещо, което се случва във всички общества. И отговорът е - не задължително.

Кори Джонсън: Това беше страхотно шоу, очакваме и един страхотен сезон и Мат, очаквам да е доста забавен, с доста голи сцени, ще ти хареса.