Yahoo! смени Google като търсачка по подразбиране за Firefox

20.11.2014 | 08:39
Yahoo! смени Google като търсачка по подразбиране за Firefox

Yahoo! Смени Google като търсачка по подразбиране за браузъра на Firefox, съобщи Мариса Майер, цитирана от Bloomberg.

Главния изпълнителен директор на Yahoo търси нови партньорства в подкрепа на трафика и печалбите на уеб портала.

Google бе автоматичната опция за търсене на интернет браузера, разработен от Mountain View, базираната в Калифорния Mozilla Corp от 2004. Според договора от 19 ноември Google, Bing на Microsoft и други търсачки ще бъдат използвани като алтернатива, съобщи третият най-използван браузер Mozilla в блога си.

Майер, която оглави базираната в Сънивейл, Калифорния компания от две години, търси начин да увеличи бизнеса с търсене на Yahoo, който зависи от Microsoft в технологията си за търсене. Yahoo сключи договор с Yelp по-рано тази година за доставка на съдържание.

„В Yahoo дълбоко вярваме в търсенето – това е област на инвестиции, възможности и ръст за нас“, каза Майер в изявление. „Това партньорство ни помага да разширим нашия рийч в търсенето и ни дава възможност да работим по-тясно с Mozilla, за да намерим начин да променим и разширим търсенето, комуникацията и дигиталното съдържание“-

Услугата по търсене на Yahoo е под натиск. Делът на уебпортала в рекламните приходи в САЩ от търсене се очаква да се свие до 5,6% за 2014 от 6,1% миналата година според EMarketer Inc. Google запазва лидерство с над 70% от пазара от 2010 насам.

Според NetMarketShare Forefox също губи пазарен дял. През октомври Firefox имаше 14% дял от глобалния пазар в сравнение с 21% за Google Chrome и 58% за IE.

Mozilla съобщи, че договорът с Google ще се поднови, подходящ момент да направи оценка на възможностите си. Новата услуга на Yahoo се очаква да започне от декември. Китай и Русия ще получат локално базирани услуги по подразбиране.