Microsoft е познал всички резултати от елиминациите на Световното в Бразилия

20.07.2014 | 12:01 Редактор: Ирина Георгиева
Microsoft е познал всички резултати от елиминациите на Световното в Бразилия

Microsoft e познал всички резултати от елиминациите на световното първенство по футбол в Бразилия. С победата на Германия над Аржентина с 1:0 във финала, софтуерът за прогнозиране на мачове на Microsoft се доказа като напълно успешен. Математическият модел беше използван във всички футболни срещи след груповата фаза, като успеваемостта му е 100%.

Още преди да станат ясни финалистите, от Microsoft прогнозирали финал между Аржентина и Германия и победа за Бундестима. Потребителите имаха възможност да получат “предсказанията” на новия алгоритъм през търсачката на Microsoft – Bing, както и с помощта на виртуалния асистент за мобилни устройства на компанията – Cortana.

Всичко това е част от мащабен план на Microsoft да предложи на клиентите си не само конкретни резултати при търсене, но и информация за неща, които ги интересуват и биха ги накарали да използват Bing отново. Екипът на Microsoft започнал да прави прогнози за различни неща, при които хората са отговорни за крайния резултат.

Например риалити шоу програми по телевизията, където зрителите гласуват чрез кратки съобщения от своя мобилен телефон. Софтуерът на компанията използва информация със социална насоченост, както и данни от Facebook и Twitter, с които си партнира.

От Microsoft са използвали софтуера по време на цялото Световно първенство по футбол, но неговата успеваемост е варирала. В груповата фаза алгоритъмът е познал 60% от резултатите, което е обнадеждило програмистите и в елиминационната фаза от турнира те са постигнали 100% успех.

Екипът планира да продължи с прогнозите в други области - от резултати на парламентарни избори, до победителите в музикални конкурси.