Microsoft уволнява 18 000 души

Решението на гиганта е част от стратегическите промени на новия шеф Сатя Надела

17.07.2014 | 15:39 Редактор: Ирина Георгиева
Microsoft уволнява 18 000 души

В имейл писмо изпратено до служителите се посочва, че компанията иска да поеме нова стратегическа посока като промени производителността и платформата си. В текста е написано, че наличието на ясен фокус е началото на пътуването, а не края. По-трудно е обаче тези стъпки да се осъществят в реалния живот. В писмото изпратено от Сатя Надела, новият изпълнителен директор на компютърния гигант, се посочва, че на 22 юли ще сподели къде точно ще се фокусира. Преди броени дни обаче, той отново изпрати писмо до служителите си, в което се казва,че компанията ще се фокусира върху “устройства и услуги”, а не просто върху доставката на софтуер.

В писмото изпратено днес на 17 юли се посочва, че първата стъпка за изграждането на правилна организация, която да отговаря на амбициите на гиганта, е да се преструктурира работната му сила, а именно да се намалят работните места с 18 000. Голяма част от работниците и служителите, които ще загубят работата си, ще бъдат уведомени до 6 месеца. Докато тези места се освобождават, компанията ще се развива стратегически в други области, пише Надела. Той подчертава, че на всички служители, засегнати от прехода, ще бъде предложено обезщетение, както и че техният принос към фирмата ще бъде третиран с уважение.

В каква посока е нужно служителите да насочат усилията си, ще стане ясно днес по-късно от техните лидери. Намалението на местата е основно заради две причини: Нужно е работата да бъде опростена, за да има по-голяма отчетност. И второ - гигантът се стреми да интегрира устройствата на Nokia и услугите на Microsoft.

В края на имейла се посочва, че тези решения са взети трудно, но са необходими.