Bing също въвежда правото да бъдеш забравен

Ако операторите на търсачки откажат да премахнат информация са заплашени от глоба от европейските регулатори

19.07.2014 | 12:40 Редактор: Ирина Георгиева
Bing също въвежда правото да бъдеш забравен

Microsoft също започна да предлага на европейските си потребители възможността да изтрият детайли за себе си в резултатите от търсачката ѝ Bing. Американският софтуерен концерн пусна свой собствен вариант на молбата в сайта си, която желаещите граждани на ЕС могат да попълнят, за да бъдат “забравени” в интернет.

Подобно на Google, и Microsoft изисква от потребителите, желаещи изтриване на персоналните им данни, да докажат идентичността си чрез официален документ за самоличност. В бланката на сайта Microsoft моли за пълна и точна информация. Тази информация трябва да помогне да бъде преценен баланса между Вашата лична неприкосновеност и публичния интерес, за да се предпази свободата на изразяване, кореспондираща с европейското право.

Наложеното по-рано през годината чрез решение на Европейския съд „право да бъдеш забравен” е изключително противоречиво, тъй като реално всеки гражданин на ЕС вече може да поиска детайлите за него в големите търсачки да бъдат изтрити, макар и информацията да е точна, включително такава от новинарски материали и други.

Ако операторите на търсачки, като Google и Microsoft, откажат да премахнат такава информация, са заплашени от глоба от европейските регулатори.