Край на войната за патенти сложиха Apple и Google

Двете компании се отказват от съдебните дела и ще работят заедно за реформа на патентното право

18.05.2014 | 08:53 Редактор: Мариета Иванова
Край на войната за патенти сложиха Apple и Google

Технологичните гиганти Apple и Google прекратиха войната за интелектуална собственост. Двете компании се отказват от съдебните дела и ще работят заедно за реформа на патентното право, става ясно от съвместно изявление на концерните.

Kомпаниите взели решили да оттеглят всички преки взаимни искове. Така се слага край на съдебните процеси, предизвикали голям обществен интерес. Анализатори оценяват споразумението като  знак за деескалация на напрежението между двете компании, които имат заведени над 20 дела една срещу друга в САЩ и Европа, и се конкурират ожесточено на много технологични фронтове. Сред спорните въпроси са мобилните карти и навигация, онлайн музиката и други продукти и приложения и програми.

Компаниите платиха милиони долари под формата на съдебни такси, но резултатите от битките не са особено впечатляващи, а ползите се оказаха нищожни. Повечето от смартфоните и таблетите в света работят под операционните системи iOS и Android, което обяснява защо Apple и Google се борят да запазят позициите, особено на развиващите се пазари. Сделката обаче не включва патентните битки на Apple със Samsung Electronics, който използва операционната система на Google за мобилни устройства.