Защо слънчевата енергия е непопулярна в Англия

Коментар на Джеймз Карпентър, директор на Westinghouse Solar

12.05.2014 | 16:36
Защо слънчевата енергия е непопулярна в Англия

Керълайн Хайд: Какви са възможностите? Колко може да спести малък бизнес или компания ако се възползва от проекта ви?

Джеймс Карпентър, директор в Westinghouse Solar: Обикновено използването на слънчева енергия спестява между 25 и 30% на бизнеса, който се възползва. Според правителството има свободни 250 000 хектара, които могат да бъдат използвани за инсталиране на соларни панели, което предлага възможности на различни организации и компании.

Керълайн Хайд: Да обобщим. Вие предоставяте слънчевите панели и после компанията се разплаща директно с вас за използваната енергия. Така цената на енергията за  компанията трябва да е много по-ниска отколкото, ако я платят на някоя от големите 6 енергийни компании в Англия?

Джеймс Карпентър, директор в Westinghouse Solar: Да, точно така. Ние даваме възможност на бизнеси, училища и власти да получат инсталацията на панели напълно безплатно. За следващите 20 години поддръжката ще е за наша сметка, а цената на тока ще е много ниска: 4,7 пенса за киловатчас. Цената е обвързана да се променя с инфлацията.

Керълайн Хайд: Защо смятате, че бизнесът в Англия не посрещна идеята за соларните панели с отворени обятия, както домакинствата? Липса на информация ли е това, или правителството не спонсорира достатъчно кампанията?

Джеймс Карпентър, директор в Westinghouse Solar: По-скоро е липса на информация по въпроса. Много хора не са наясно с подходящите схеми за инсталирането и с ползите след това. Затова се опитваме да им покажем колко пари всъщност губят като не се възползват от тази технология. Правителството представи планове за това как ще изглеждат нещата със зелената енергия в следващите години. Определено има възможности, от които трябва всички да се възползват и в които да се включат.

Керълайн Хайд: Как сравнявате процеса в Англия с процеса в останалата часрт от Европа? По-топлите, южни страни, използват слънчевата енергия. А какво да кажем за Германия например?

Джеймс Карпентър, директор в Westinghouse Solar: Германия е доста пред Англия що се отнася до използване на соларна енергия. В Германия 50% от сградите са с инсталирани слънчеви панели. В Англия процентът е едва 5, така че има още много място за развитие там.

Керълайн Хайд: Все пак и вие трябва да печелите от всичко това. Как ще го постигнете?

Джеймс Карпентър, директор в Westinghouse Solar: Ние печелим като подписваме дългосрочни договори с клиенти за покупка на енергия от тяхна страна, с продължитгелност 20-25 години.

Керълайн Хайд: Този проект наистина изглежда, че може да спести част от разходите на бизнесите. Ще следим развитието на ситуацията и дали може тези едва 5% на използване на слънчевите панели в Англия да се увеличат.