Г-7 разглежда вариантите за енергийна независимост в Европа

Съответстващият план може да бъде подготвен още до следващия месец

10.05.2014 | 13:53 Редактор: Ирина Георгиева
Г-7 разглежда вариантите за енергийна независимост в Европа

Страните от Г-7 готвят план за оказване на подкрепа на Украйна, в случай че през зимата Русия прекрати доставките на природен газ, за да предотвратят използването на енергийните ресурси в качеството на политическо оръжие. Според министъра на енергетиката на Великобритания Ед Дейви, съответстващият план може да бъде подготвен още до следващия месец.

Страните от Г-7 са взели решение за съкращаване на енергийната зависимост от Русия. По мнението на Дейви, западните страни осъзнават важността на „предотвратяване на заплахата”, произлизаща от Кремъл.

Сред плановете на Г-7 са строителството на терминали за използване на втечнен газ, разширяване на мрежата от газопроводи, както и премахване на ограниченията от страна на САЩ за износ на шистов газ. Диверсификацията на източниците и маршрутите за изкопаемите видове горива е важна. Нито една страна не трябва да бъде изцяло зависима от един доставчик. Не бива да се случва така, че енергията да се използва като средство за политическо въздействие или заплаха за сигурността, уверени са на Запад.