Георги Миков: Най-добре е компаниите в състава на БЕХ да станат публични

Необходима е дългосрочна стратегия за балансиране на енергийната система, коментира бившият директор на НЕК

12.05.2014 | 10:23 Редактор: Мариета Иванова
Георги Миков: Най-добре е компаниите в състава на БЕХ да станат публични

Най-добрият път за оздравяване на компаниите, които влизат в състава на БЕХ, е да станат публични, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air бившият директор на НЕК Георги Миков. По думите му обективно обществото има нужда от публично прозрачно управление на тези компании. Той подчерта, че с излизането на борсата ще се въведе една дисциплина при управлението и дейността на дружествата.

“Разбира се мажоритарният дял трябва да остане държавен,“ посочи още Миков.

Енергийният експерт допълни, че основният проблем в системата с натрупания дефицит е липсата на дългосрочна стратегия. Той посочи, че се говори, че задлъжнялостта на БЕХ е около 1 млрд. лева, а тази на НЕК около 400 млн.лева.  

Той коментира и стартиралата процедура на ДКЕВР за отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества. Миков подчерта, че основният аргумент на регулаторът в тази посока е, че трите ЕРП-та „приоритетно са заплащали енергията на производителите на зелена енергия, вместо да се разплащат на НЕК“. - „Те са го правили, защото по закон е така. Интересно как са постъпвали НЕК.  Защото излиза информация, че задлъжнялостта на дружествата от БЕХ е много голяма. И е очевидно, че НЕК също е задържала разплащания към централите- ТЕЦ „Марица“ 2 и АЕЦ „Козлодуй“.

Миков допълни, че от известно време има съмнение за независимостта на ДКЕВР. Той се аргументира с факта, че за около година и половина са сменени около 6 председателя на държавния регулатор. - „Очевидно не става въпрос за професионална експертиза“, коментира още Миков.

Той изрази надежда, че до отнемане на лицензи няма да стигне.

„Трябва обективно да се търсят причините за натрупания дефицит, а не да се сочат виновните“, заяви експертът.

Миков заяви още, че проблемите трябва да се обсъдят и да се направят съответните изводи, след което да се вземат мерки – „от една страна, да се запази социалният статус на българина, но и да да се запази системата стабилна“. Неговото мнение е, че увеличение на цената на тока трябва да има. Но с еднократно вдигане на цената проблемите на системата няма как да бъдат решени – необходима е дългосрочна стратегия за сектора, категоричен е Миков.